fbpx

analiză | Pierderile suferite de soldații ceceni în Ucraina ar putea duce la căderea regimului lui Ramzan Kadîrov

Prin participarea trupelor sale în invazia rusă a Ucrainei, Ramzan Kadîrov vrea să facă o demonstrație de forță, dar și un gest de loialitate față de ocrotitorul său de la Kremlin, Vladimir Putin, scrie Digi24, cu referire la The Guardian. Însă, pe zi ce trece, luptătorii liderului cecen riscă tot mai mult să devină carne de tun într-un război care ar putea prevesti căderea regimului lui Kadîrov.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Invazia rusă în Ucraina este în primul rând războiul lui Vladimir Putin, dar dacă există un al doilea om al cărui nume și a cărui reputație vor fi legate de devastarea orașelor ucrainene, acela este Ramzan Kadîrov.

Luptătorii săi au luat parte la primul asalt asupra Ucrainei și au suferit pierderi serioase în operațiunea de capturare a bazei aeriene de la Hostomel, în apropiere de Kiev, acolo unde a fost ucis un comandant de top al cecenilor.

Kadîrov vrea să le arate oponenților din țară și din străinătate cât este de puternic, dar, în același timp, trebuie să își mențină trupele intacte pentru a putea să conducă în continuare Cecenia cu o mână de fier.

Cecenii au fost recrutați, printre altele, pentru a asasina lideri ucraineni

Trupe de elită din Cecenia au fost recrutate și pentru a participa la asasinarea unor lideri ucraineni importanți în primele 48 de ore ale invaziei, au declarat serviciile de informații occidentale. Toate încercările de asasinare au eșuat.

Mai recent, oamenii lui Kadîrov au apărut și printre trupele care asediază cu brutalitate orașul-port Mariupol, unde suferința a sute de mii de ucraineni, inclusiv a celor care se adăposteau într-o maternitate, a devenit emblematică pentru catastrofa umanitară din Ucraina.

Liderul cecen a postat de curând un videoclip pe una dintre rețelele sociale, despre care a spus că era o întâlnire în care discuta strategia militară a trupelor sale și filmată într-un buncăr subteran din Ucraina. Kadîrov s-a folosit de filmare pentru a-i amenința pe locuitorii Kievului că le va face o „vizită personală”.

Serviciile de informații ucrainene spun că videoclipul a fost probabil o acțiune de propagandă filmată acasă, în Cecenia. Informațiile obținute din telefoane și de pe internet arată că liderul cecen nu a trecut niciodată granița Ucrainei. Chiar și purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a refuzat să valideze filmarea, spunând că Kremlinul nu are „nicio informație” despre o posibilă deplasare a lui Kadîrov în Ucraina.

Indiferent de veridicitatea filmării, aceasta a fost o unealtă utilă de propagandă și a evidențiat cât de mult și cu cât entuziasm s-a asociat Kadîrov cu războiul.

„Sunt mulți ceceni care îl urăsc pe Kadîrov. Are nevoie de Putin pentru a supraviețui”

Liderul cecen pare să perceapă invadarea Ucrainei ca pe o oportunitate de a-și spori popularitatea și puterea. Trimiterea trupelor sale este modul prin care Kadîrov își dovedește loialitatea față de Vladimir Putin, de al cărui patronaj are nevoie pentru a-și menține autoritatea în țară.

„Sunt multe mii, poate zeci de mii de ceceni care îl urăsc, care îl displac și multe familii care sunt într-un război de sânge cu el și cu familia lui. Kadîrov înțelege că dacă vrea să supraviețuiască are nevoie de susținerea Rusiei și a lui Vladimir Putin”, a explicat Emil Solomon Aslan de la Institutul pentru Studii Politice a Universității Carol din Praga.

„De aceea vrea să își arate loialitatea absolută, să arate că este util și că poate să vină și să facă lucruri mărețe”, a spus expertul.

Luptătorii ceceni reprezintă o forță neregulată pentru armata Rusiei. Este o luptă constantă între comandanții ceceni și serviciile de inteligență rusești. În videoclipurile apărute pe internet, trupele cecene poartă uniforme distincte prin care arată clar că sunt sub comanda lui Kadîrov și nu a ierarhiei militare rusești.

Spre deosebire de soldații ruși, cecenii își prezintă acțiunile din Ucraina pe rețelele sociale

Spre deosebire de ruși, trupele cecene au telefoane mobile cu ei și postează mesaje pe internet, în timp ce se referă la „operațiunea militară specială” a Rusiei, denumirea pe care o folosește Kremlinul ca să se refere la invazie, drept „război”.

Faptul că trupele cecene au făcut atâta vâlvă pe rețelele sociale face parte din tactica lui Kadîrov de a arăta cât de mult depinde armata Rusiei de grupul său de luptători.

În această lună, Kadîrov a lansat un canal de Telegram în limba arabă, aparent, pentru a profita de atenția de care se bucură în acest moment – o mișcare foarte ambițioasă pentru liderul unei regiuni mici din Rusia în care nu se vorbește araba.

Kadîrov a încercat să prezinte mobilizarea militară ca pe o inițiativă susținută de întreaga societate cecenă. Profesorii de școală au fost obligați să întocmească liste cu oameni care ar putea primii refugiați, iar guvernul regional a informat că unii dintre angajați vor renunța la salariul pe o lună pentru a-l dona în sprijinul războiului.

Pentru Putin, cecenii reprezintă o sursă de luptători cu experiență, căliți în războaie dure împotriva insurgenței din Cecenia și în luptele de stradă care au distrus deja câteva orașe ucrainene. Reputația lor violentă este o armă în sine.

Citește continuarea pe digi24.ro.

Articole asemănătoare

Back to top button