fbpx

video | Viziunea și asumarea contra răzbunării și răutății. Ilan Șor o compară pe Sandu cu Biden, însă remarcă diferențe

Diferența din liderul american Joe Biden și președinta Republicii Moldova Maia Sandu constă nu atât în mărimea țărilor pe care le conduc, ci în faptul că primul este lider național, care unește societatea, iar a doua – o politiciană măruntă, care ar detesta cetățenii, consideră Ilan Șor. Acesta a făcut o comparație între discursul lui Joe Biden la ceremonia de inaugurare și briefingul Maiei Sandu la întoarcerea de la Bruxelles.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lui, diferențele dintre cei doi președinți sunt colosale, atât la nivel de personalitate, cât și în ceea ce privește modul de a gestionare a crizelor. Șor afirmă că într-un caz vedem „viziune de ansamblu, disponibilitatea de a renunța la anumite directive, de dragul păcii și liniștii în țară, un patriotism adevărat și profund, conștientizarea importanței misiunii asumate, unificator al națiunii, iar în alt caz – răutate, răzbunare măruntă, reglare de conturi, atitudine umilă, o manifestare de turnător perfid și mincinos”.

Liderul Partidului ȘOR a făcut referire sa și la modul în care Maia Sandu gestionează criza politică din țară. Deputatul a punctat că „înainte se spunea: două lumi, două copilării. Astăzi putem spune: doi președinți, două lumi. Un președinte – Joe Biden, altul, mă scuzați – Maia Sandu. Evident că vorbim despre țări de anverguri diferite, preocupări diferite, dar ascultând discursul de inaugurare al lui Biden și briefingul lui Sandu, după întoarcerea de la Bruxelles, înțelegi foarte clar că problema nu constă în anvergura statului, ci în anvergura personalității”.

Șor a făcut referire și la solicitările adresate Curții Constituționale privind interpretarea Constituției, atacul de la Capitoliu, remarcând diferențele dintre cei doi lideri de țară. El a vorbit despre atitudinea lor față de electorat, de și față de cei care nu le împărtășesc opiniile, menționând diferențele pe care le-a constatat.

„Este de neimaginat ca președintele SUA să ceară Curții Constituționale să interpreteze Constituția așa cum îi convine lui, este imposibil să-ți imaginezi un președinte american care anunță că cel mai important obiectiv al său este dizolvarea Congresului sau Senatului, sub pretextul că lui personal nu-i plac deputații aleși și îl împiedică să captureze statul. Chiar și după atacul asupra Capitoliului, mai exact, anume după atacul asupra Capitoliului. Haideți să recunoaștem, cel puțin pentru noi înșine, că o eventuală capturare a statului de către un personaj atât de mărunt se poate termina cu o tragedie atât pentru țară, cât și pentru oameni.

În primele minute de la intrarea în funcție, Biden a semnat șapte decrete: a înghețat datoriile studenților, pe fundalul pandemiei de COVID-19, până în octombrie 2021, a interzis ca, până la sfârșitul lunii martie 2021, oamenii să nu fie evacuați din case pentru neplata chiriei, a adoptat măsuri principiale pentru lupta contra coronavirusului, a înaintat spre aprobare senatului lista tuturor conducătorilor celor mai importante agenții implicate în acest proces. Timp de o lună în fruntea Președinției, Sandu nu a rezolvat nicio problemă cu care se confruntă cetățenii. A umilit țara în fața comunității internaționale, a spus fără remușcări că are de gând să scoată țara din criză doar prin aprofundarea crizei politice.

Joe Biden, ca și Maia Sandu, folosește același termen: oameni buni. Diferența este că președintele SUA vorbește despre o națiune cu oameni buni, avându-i în vedere pe fiecare deținător de pașaport american, indiferent de statutul social, culoarea pielii sau opțiunea politică. Președinta Maia Sandu însă se referă exclusiv la oamenii din secta sa. Poți să speli bani prin firme offshore, poți să te dai cu părerea despre sănătate, neavând diplomă de medic, dar tu ești de-al casei, ești membru al sectei, iar asta înseamnă că ești om bun. În lista oamenilor răi sunt incluși automat oricine riscă să exprime altă opinie, diferită de opinia liderului suprem al acestei secte.

Biden a spus: „Foarte bine că mulți nu sunt de acord cu mine. Anume acest lucru stă la baza democrației”. Sandu, în schimb, i-a declarat dușmani pe cei care au altă opinie. Discursul lui Biden exprimă încredere că națiunea lui va face față tuturor provocărilor și amenințărilor, sprijinindu-se pe legile fundamentale ale democrației. Sandu, pe un ton specific turnătorilor profesioniști, a anunțat că fratele mai mare de la Bruxelles este cu ochii pe cei care nu o vor mângâia pe cap.

Biden s-a axat pe ceea ce unește, Sandu – pe ceea ce provoacă frică de pedeapsă, pe care neapărat o va primi cel care va îndrăzni să nu fie întru totul de acord cu cei de la Bruxelles. Și în timp ce membrii sectei sale îi împart pe cetățeni în ai lor și străini, și ai lor, și cei străini mor de foame, frig și COVID. Diferența este că unii mor rugându-se la idolul lor, iar alții blestemându-l. Ea însă nu-i compătimește nici pe unii, nici pe alții”, a declarat liderul Partidului ȘOR.

P.

Articole asemănătoare

Back to top button