fbpx

video | Țîcu le mulțumește socialiștilor că „au ridicat problema statutului limbii ruse”: Atac frontal la adresa statului

Proiectul de lege promovat de trei deputați socialiști privind acordarea de statut special limbii ruse conține „câteva atacuri frontale la suveranitatea, independența și caracterul unitar al R. Moldova ca stat” și „vine în contradicție cu realitățile demografice, etnice și sociale din Republica Moldova și sunt contrare principiilor europene pe care le însușește Cartea Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare”. De această părere este deputatul Octavian Țîcu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Vezi și: doc | Trei deputați PSRM vor un statut și mai special pentru limba rusă. Prevederile unui proiect de lege în acest sens

În cadrul unui briefing de presă, liderul PUN a declarat că este inadmisibil ca limba rusă să aibă statut special în Republica Moldova în condițiile în care ea nu e reprezentată din punct de vedere numeric de către o minoritate etnică. În acest sens, Țîcu a ilustrat că limba rusă este reprezentativă pentru 4% din cetățenii Republicii Moldova cae s-au declarat ruși la recensământ, minoritatea rusă fiind a treia ca mărime, după cea ucraineană și găgăuză.

Nota informativă a proiectului spune că Republica Moldova e stat multietnic, ceea ce, potrivit recensămintelor R. Moldova, este o contradicție fragrantă. Potrivit recensămintelor din 2004 și 2014, românii/moldovenii alcătuiesc majoritatea absolută din acest stat – 82%. Fără regiunea transnistreană, înseamnă un stat unitar plenar. Nimeni nu poate contesta supremația națiunii titulare”, a spus Octavian Țîcu.

De ce se încearcă impunerea acestei idei de popor și țară multietnică? Pentru că noi suntem prinși între două abordări ale problemelor lingvistice – una de sorginte rusă, care dorește să impună limba rusă cu statul special, pe care Rusia vrea s-o impună prin intermediul PSRM, și alta – europeană”, a mai spus deputatul.

Potivit istoricului, limba rusă a fost folosită ca un instrument de dominare în teritoriile controlate de Moscova, iar acest lucru se încearcă și acum.

Nu grija față de drepturile minorităților îi preocupă pe socialiști, dar tocmai impunerea spațiului cultural, mediatic și lingvistic rus asupra Republicii Moldova. E adevărul în spatele căruia n-ar trebui să ne ascundem”, a adăugat Țîcu, menționând că după înfrângerea de la alegerile prezidențiale, socialiștii au început să scoată la iveală subiecte identitare.

Amintim că deputații Bogdat Țîrdea, Adrian Lebedinschi și Vasile Bolea au înregistrat la Parlament un proiect de lege care prevede acordarea limbii ruse a unui statut special pe teritoriul Republicii Moldova.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button