fbpx

video | Partidul Șor insistă asupra anulării imunității parlamentare a tuturor deputaților. Ulanov: Proiectul PAS nu va soluționa problema

Fracțiunea Partidului Șor insistă asupra modificării Constituției, astfel încât articolul care se referă la imunitatea parlamentară a deputaților să fie eliminat definitiv. Solicitarea repetată vine în contextul în care Curtea Constituțională (CC) a dat aviz pozitiv unei inițiative a deputaților PAS, potrivit căreia parlamentarii își păstrează imunitatea, doar că aceasta va fi limitată. Mai exact, susține Partidul Șor, potrivit proiectului PAS, deputații ar putea fi lipsiți de imunitate și reținuți fără încuviințarea Parlamentului, în cazul comiterii a doar câteva tipuri de infracțiuni.   

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În cadrul unui briefing de presă, deputatul Denis Ulanov a reamintit faptul că fracțiunea Șor a venit încă în 2019 cu inițiativa de modificare a Constituției, astfel încât imunitatea parlamentară să fie anulată, dar până astăzi nimeni dintre partidele prezente în Parlament nu a susținut-o.

„Vă amintesc faptul că fracțiunea Partidului Șor a fost cea care a venit cu inițiativa de ridicare a imunității deputaților și tot ceea ce s-a petrecut astăzi la Curtea Constituțională este rezultatul inițiativei formațiunii noastre. În august 2019, am demarat procedura de înregistrare a proiectului de modificare a Legii Supreme.

Am solicitat o abordare serioasă a acestei probleme complexe, având în vedere situația care a fost, este, dar și luând în considerare așteptările societății. Pentru proiectul de revizuire a Constituției sunt necesare semnăturile a cel puțin 37 de deputați. Noi am strâns, la acel moment, doar 24 de semnături”, a spus Ulanov.

Deputatul a subliniat faptul că la baza hotărârii de astăzi a CC stă un proiect de lege elaborat de fracțiunea PAS, în mare grabă, care este incomplet și nu va soluționa problema abordată. Totodată, Ulanov și-a exprimat uimirea că proiectul Partidului Șor, care conține o abordare mai complexă și mai profesionistă, nu a fost susținut până în prezent inclusiv de deputații PAS.

„Imunitatea parlamentară demult și-a pierdut semnificația stabilită inițial. Proiectul PAS nu va soluționa problema privind ridicarea imunității parlamentare legată de infracțiunile comise de deputați și care nu au nicio legătură cu activitatea parlamentară. Această problemă poate fi rezolvată prin susținerea proiectului Partidului Șor, care prevede anularea completă a imunității deputaților”, a mai spus parlamentarul.

Denis Ulanov a mai menționat că proiectul fracțiunii Partidului Șor de ridicare a imunității deputaților a stat în sertarele legislativului timp de doi ani și nu a fost susținut de parlamentarii din celelalte fracțiuni. Asta în timp ce proiectul PAS a trecut prin toate procedurile legislative în mai puțin de trei luni și este foarte aproape de a fi supus votului în legislativ.

„În acești doi ani, au fost multe show-uri legate de ridicarea imunității parlamentare  și este știut faptul că nimeni, niciodată nu este interesat de partea juridică a problemei prezentată de procurorul general. Nu este ascultat nici deputatul în privința căruia se solicită ridicarea imunității.

Și asta deoarece, ridicarea imunității parlamentare a fost, este și va rămâne în Parlamentul Republicii Moldova un act politic, o execuție, pe care forțele politice o utilizează la maximum. De aceea, vă îndemnăm repetat să susțineți proiectul Partidului „Șor”, care va soluționa definitiv problema legată de imunitatea deputaților și va răspunde așteptărilor cetățenilor”, a precizat Ulanov.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button