fbpx

video, update | Caz revoltător la Comrat! Un medic vota pentru Stoianoglo și „Nu” la referendum în locul pacienților

update | Potrivit Ziarului de Gardă, care citează surse proprii, oamenii legii au descins percheziții în cadrul unei cauze penale în care este vizat medicul de la un azil de bătrâni din Comrat, care ar fi încălcat dreptul de vot secret a 25 de persoane plasate în azil i-ar fi influențat să voteze „NU” la referendum și „pentru” candidatul la prezidențiale Alexandr Stoianoglo.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Știrea inițială:

Asociația Promo-LEX a făcut apel către instituțiile statului de a lua atitudine într-un caz, observat în ziua alegerilor, în care pentru cel puțin 25 de persoane nu a fost asigurat dreptul de a vota într-un mod secret și liber exprimat. La scurt timp, Poliția a anunțat că a inițiat o cauză penală.

Membrii biroului electoral a secției de votare nr. 36/5 UTAG Comrat s-au deplasat cu urna mobilă la Casa de bătrâni din localitate. În cadrul procedurilor de vot, aceștia nu au asigurat secretul votului pentru cel puțin 25 de alegători. Mai mult, în unele cazuri ștampila „VOTAT” era aplicată de persoana care îi „asista”, fără manifestarea opțiunii exacte de vot a alegătorului.

Pe acest caz a fost sesizată Comisia Electorală Centrală și Inspectoratul General al Poliției, pentru a examina situația de la secția de votare menționată. Considerăm inadmisibilă inacțiunea membrilor biroului electoral a secției de votare, care nu au intervenit pentru a opri încălcarea secretului votului, dar și asumarea dreptului de vot în locul altei persoane – afirmă Promo-LEX.

„Luând în considerare că neasigurarea votului secret și liber exprimat a persoanelor cu necesități speciale pare a fi o problemă sistemică, considerăm necesară atât reglementarea detaliată a votului asistat, cât și desfășurarea instruirii funcționarilor electorali pe tematica votului asistat și adoptarea altor măsuri care ar putea preveni astfel de situații în viitor.

Amintim că, potrivit art. 29 din Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, acestora li se asigură în procesul de vot mai multe garanții”, se mai arată în comunicatul asociației.

Potrivit Promo-LEX, pentru asigurarea procesului electoral corect și transparent, este extrem de important ca votul să fie direct, secret și liber exprimat. Votul trebuie să fie exercitat fără constrângere sau influențare, ca alegătorul să aibă posibilitatea de a-și alege reprezentantul, fără presiuni sau indicații din partea altor persoane. Și nu în ultimul rând, autoritățile electorale, care gestionează procesul de votare, trebuie să fie independente și imparțiale, și să asigure condițiile necesare pentru exercitarea votului în mod secret și liber exprimat.

Cauză penală în baza sesizării depuse de Promo-LEX

Inspectoratul General al Poliției informează că a inițiat o cauză penală în temeiul sesizării depuse de către Asociația Promo-LEX cu privire la încălcarea secretului votului pentru 25 de alegători plasați în azilul de bătrâni din municipiul Comrat la scrutinul electoral din 20 octombrie 2024.

Conform articolului 182 alin. (2) din Codul Penal, persoanele sunt cercetate pentru comiterea infracțiunii de „falsificare, prin orice mijloace, a rezultatelor votării”. Dacă vinovăția acestora va fi demonstrată, riscă amendă de până la 57.500 de lei sau închisoare de până la 5 ani.

Poliția reiterează că, orice act de constrângere sau influențare asupra votului alegătorului este strict interzis prin lege și se pedepsește penal.

Articole asemănătoare

Back to top button