fbpx

Un partid extraparlamentar critică proiectul bugetului pentru anul 2023: Exagerat de optimist și cu impact negativ asupra economiei

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) califică proiectul bugetului pentru anul 2023 drept exagerat de optimist și cu impact negativ asupra economiei și businessului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit CUB, Guvernul a întârziat cu prezentarea proiectului legii bugetului, preconizată pentru 31 octombrie -11 noiembrie, iar dezbaterile publice au fost eliminate, iar prognozele privind creșterea Produsului Intern Brut (+2%) și a veniturilor fiscale (+10,6%) pentru anul 2023 sunt exagerat de optimiste.

„Recesiunea economică va dura cel puțin pană în trimestrul IV al anului 2023, din care cauză consumul redus al populației va diminua încasările bugetare. Prețul la resurse energetice în 2023 vor fi în scădere comparativ cu 2022, fapt benefic pentru populație și economie, dar care va diminua încasările bugetare. Reexporturile din Ucraina, ( prezenta statistice în balanța comercială), cifrate la aproape de 1 mlr. $, nu au practic impact bugetar, exceptând taxele rutiere și ecologice cu valori extrem de mici. Ignorând aceste realități Guvernul a supraestimat încasările din accize și TVA cu cel puțin 1,5 miliarde lei”, comunică CUB.

Mai mult, CUB califică anul 2022 drept fiind al optulea an consecutiv în care bugetul de stat nu se execută, iar deficitul este acoperit din împrumuturi interne și externe sau granturi oferite de donatorii eterni. În acest an deficitul bugetar a constituit trei la sută, iar în anul viitor deficitul bugetar se va dubla, susține CUB.

„Credem că Republicii Moldova are nevoie de o monitorizare mai obiectivă pe principalele tendințe și indicatori, dar și prin îmbunătățirea calității guvernării. În 2023, sprijinul extern trebuie să crească la cel puțin 3% PIB (9 mlrd lei). Menționăm că statele în curs de aderare la UE au primit 6% pe parcursul mai multor ani, deci, RM trebuie să grăbească ritmul de începere a negocierilor”, se arată într-un comunicat CUB.

De asemenea, CUB susține că proiectul de Lege privind Bugetul de Stat pentru anul 2023, este neechitabil la capitolul creșteri salariale, oferind sporuri mari categoriilor de salarizați cu venituri mari și nesemnificative, în raport cu rata inflației, pentru cei cu venituri mici.

„Proiectul bugetului prevede indexarea pensiilor cu doar 14%, la o rată de inflație ce depășește 32 la sută și sporuri de 1300 de lei pentru profesori și medici, care vor obține majorările din contul reducerii altor cheltuielile de întreținere și funcționare a instituțiilor. În același timp, guvernul sporește salariile cu 30% la anumite categorii deja bine plătite cum ar fi : deputații, procurorii, judecătorii, funcționarii de la AGEPI, ANRE, CNPF, ANSA s.a
Decizia de majorare a salariului minim pe economie la 4000 de lei este salutabilă, însă presează enorm bugetele locale și nu a fost consultată cu Autoritățile Publice Locale. Municipalitățile și autoritățile publice locale, vor fi nevoite să se descurce singure, fără a fi finanțate de la bugetul de stat. Cu cât mai mică este localitatea, cu atât mai mult vor crește presiunile financiare asupra localității”, mai adăugă CUB.

Pentru a diminua costurile populației, creșterea bunăstării economice și asigurarea securității energetice CUB propune: eliminarea TVA și a tuturor taxelor la toate utilajele de energie alternativă, de la panouri solare și cele eoliene la pompe termice, generatoare/cogeneratoare, dar și la materiale de izolare a încăperilor, majorarea taxelor vamale la toate produsele care consumă energie mai jos de clasa A.

Articole asemănătoare

Back to top button