fbpx

Un deputat de la București i-a pus gând rău lui Chicu. A început procedura de retragere a cetățeniei române a fostului premier

Ex-premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, ar putea rămâne fără cetățenia României. Asta dacă procedura începută de deputatul în Parlamentul de la București, Constantin Codreanu, va avea finalitate. Totul a început de la declarațiile lui Ion Chicu referitoare la unii politicieni români în contextul pandemiei COVID-19.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Procesul este unul anevoios și de durată. Cu toate acestea, vă asigur că nu renunț și că voi face tot ce depinde de mine pentru o decizie favorabilă retragerii.

Pe 26 mai 2020, am trimis o cerere Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC) în care am prezentat motivele pentru retragerea cetățeniei române lui Chicu. Pe 7 iulie 2020, ANC mi-a trimis o invitație de a participa la o ședință pentru a analiza solicitarea mea. Programată inițial pentru 14 ianuarie 2021, ședința a fost reprogramată pentru 18 februarie din rațiuni de ordin medical ale subsemnatului. Ședința de ieri este un nou pas în procesul de retragere a cetățeniei, dar nici pe departe ultimul. Urmează o altă ședință la ANC pe 2 aprilie 2021”, a scris Constantin Codreanu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, la ANC va fi invitat și Ion Chicu pentru a-și prezenta punctul de vedere.

„Ulterior, Comisia pentru Cetățenie a ANC va lua o decizie și va face o recomandare președintelui ANC. În caz că va fi emis un ordin de retragere, acesta va putea fi atacat în instanță”, a mai scris deputatul originar din Republica Moldova.

Miza – stabilirea unui precedent pentru cei care denigrează prestigiul României

Codreanu afirmă că miza acestui dosar de retragere este, „dincolo de orice, un precedent pentru alte persoane care și-au redobândit cetățenia română și care își permit să denigreze prin declarații și acțiuni prestigiul României”.

„Articolul invocat din Legea 21/1991 a cetățeniei române este 25, alin. 1, lit. a. Declarațiile denigratoare ale lui Chicu au fost cu atât mai condamnabile cu cât au fost făcute la scurt timp după sprijinul dezinteresat acordat de România pentru combaterea coronavirusului. Mai mult, același Chicu nu a avut nicio reținere să spună că interesul său a fost unul profund pecuniar.

Sper să avem o decizie favorabilă retragerii. În caz că nu, mă voi asigura că vom modifica Legea 21/1991 prin prietenii din #arlament, astfel încât să nu mai trăim neputincioși revolta noastră a românilor de bună credință care respectă jurământul rostit în momentul redobândirii cetățeniei române, în timp ce alții atacă senin România și poporul român, deși au pașapoarte românești în buzunar. Românofobia trebuie sancționată exemplar!”, a conchis deputatul.

„Pe 25 februarie, voi fi din nou la ANC. Va avea loc o ședința parte a procesului privind retragerea cetățeniei române a primarului de #Olănești, raionul Ștefan Vodă, implicat în vandalizarea monumentului închinat grănicerilor români din primul război mondial”, a adăugat Constantin Codreanu.

Amintim că, în mai 2020, Ion Chicu a provocat un conflict diplomatic cu autoritățile de la București, după ce a publicat pe Facebook un mesaj critic la adresa europarlamentarului român, Siegfried Mureșan. Cel din urmă a vorbit, anterior, despre lipsa de progres pe care guvernanții de la Chișinău o înregistrează în raport cu implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Foto: captură Facebook

Într-un alt episod, Ion Chicu a declarat despre un grup de medici din România, veniți să contribuie la combaterea răspândirii COVID-19 în Republica Moldova, că „au oportunitatea să învețe de la medicii noștri”.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button