fbpx

UE: Recunoașterea celor două regiuni separatiste din Ucraina e o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la Minsk

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris, într-o postare pe Twitter, că „recunoașterea celor două teritorii separatiste din Ucraina este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la Minsk”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„UE și partenerii săi vor reacționa cu unitate, fermitate și hotărâre în solidaritate cu Ucraina”, a anunțat von der Leyen.

Același mesaj a fost distribuit pe rețelele sociale și de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de șeful diplomației europene, Joseph Borrell.

Borrell şi-a anunţat intenţia de a prezenta miniştrilor de externe ai UE măsurile prevăzute în pachetul de sancţiuni pregătit pentru cazul agresiunii militare împotriva Ucrainei de către Rusia.

Vezi și: Maia Sandu și Ministerul de Externe „condamnă cu fermitate” recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” celor două entități separatiste

„Dacă există anexare, vor fi sancţiuni şi, dacă există recunoaştere, voi pune sancţiunile pe masă, iar miniştrii vor decide”, a precizat el.

„Avem un pachet. Există diferite măsuri, iar gradul de implementare a acestora depinde de nivelul de agresiune”, a spus Josep Borrell.

Sancţiunile europene trebuie decise în unanimitate şi „unanimitatea în dosarul Ucrainei este garantată”, a mai afirmat el.

Amintim că președintele rus, Vladimir Putin, a semnat decretele pentru recunoașterea independenței Republicii Donețk și Republicii Luhansk.

Consiliul Afaceri Externe (CAE) s-a reunit luni la Bruxelles, şefii diplomaţiilor europene transmiţând că o recunoaştere de către Rusia a provinciilor separatiste din Ucraina ar reprezenta „o încălcare flagrantă” a dreptului internaţional.

„Miniştrii au discutat despre ultimele informaţii privind o posibilă intenţie a părţii ruse de a recunoaşte provinciile separatiste din Ucraina. Miniştrii au convenit să dea un mesaj de descurajare puternică Rusiei de a lua o astfel de decizie care ar reprezenta o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a Acordurilor de la Minsk”, arată un comunicat MAE transmis Agerpres.

Citește și: Iohannis: România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste

Articole asemănătoare

Back to top button