fbpx

sondaj | Top 10 personalități care ar putea contribui la o administrare mai eficientă a treburilor statului

Ce personalități din Republica Moldova ar putea aduce valoare în plus actualei guvernări? Redacția ZUGO a desfășurat un sondaj online în care a inclus 20 de personalități care, în teorie, ar putea fi cooptați în Guvern sau ar putea contribui, prin abilitățile și experiența lor, la o eficiență mai mare a actului guvernării.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Iată cine sunt, în opinia a 330 dintre cititorii noștri, top 10 personalități în acest sens:

Alexandru Slusari (37,3%)

Deși este afiliat unei formațiuni politice (Platforma „Demnitate şi Adevăr”), Alexandru Slusari, în opinia respondenților, ar fi o „achiziţie excelentă” pentru actuala guvernare. Este un bun cunoscător al domeniului agricol și se bucură de susţinere din partea fermierilor. În condiţiile în care în perioada imediat următoare agriculturii îi va reveni un rol crucial în asigurarea securităţii alimentare a republicii, dar şi în dezvoltarea economiei, este greu de găsit o candidatură mai potrivită decât cea a lui Alexandru Slusari.

Veaceslav Ioniță, expert (35,7%)

Este unul dintre cei mai cunoscuți experți în domeniul economic și financiar din Republica Moldova. Doctor în economie și conferențiar universitar, Ioniță a fost deputat în Parlamentul R. Moldova. În prezent activează la IDIS Viitorul.

Sergiu Tofilat, expert (35,4%)

Este unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în domeniul energetic şi un reprezentant notoriul al sectorului asociativ. În condiţiile în care cele mai mari provocări ce stau în faţa Guvernului ţin de domeniul energetic, o eventuală venire a sa în Executiv ar putea fi un câștig pentru arcul guvernamental. Cu atât mai mult că este compatibil cu actuala guvernare, activând anterior în cadrul echipei prezidenţiale.

Ion Sturza, ex-premier, om de afaceri (29,8%)

Până să plece în Romania, unde are afaceri de succes, Ion Sturza a avut o cariera politică bogată în Republica Moldova. A fost deputat, vicepremier și ministru al Economiei, iar în februarie 1999 ajunge prim-ministru. La finalul aceluiași an, el pierde funcția și revine in afaceri, dar nu uită nici de politică. În decembrie 2015, Ion Sturza a fost desemnat candidat pentru funcția de prim-ministru al R. Moldova de către șeful ștatului de atunci, Nicolae Timofti, dar nu reușește să convingă deputații să-i dea votul. În prezent Sturza este cunoscut ca un om de afaceri de succes și un susținător al actualei guvernări.

Igor Munteanu, IDIS Viitorul, ex-ambasador (27,3%)

Igor Munteanu este conferențiar universitar, expert al IDIS Viitorul și ex-ambasador al Republicii Moldova în SUA. Are studii în jurnalism, științe politice și drept. A activat în structuri ale statului, dar și peste hotare. A fost deputat din partea Platformei DA, a condus Comisia economie, buget și finanțe din Parlament, precum și Comisia de anchetă parlamentară pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice în perioada 2013-2019.

Ștefan Gligor, avocat, politician (27,3%)

Este președinte al Partidului Schimbării, dar și avocat la Biroul de Avocați Gligor și Partenerii. Ștefan Gligor este cunoscut pentru poziția sa dură față de modul în care se efectuează reforma Procuraturii și a structurilor de drept.

Marin Ciobanu, administrator ZEL Bălți (18,6%)

Conduce Zona Economică Liberă Bălţi de 12 ani, fiind omul care a adus printre cele mai multe investiţii străine în Republica Moldova. În 12 ani de activitate ai Zonei Economice Libere Bălţi, ponderea rezidenţilor săi în exportul de produse industriale efectuate de către Reublica Moldova a depăşit 33%, iar ponderea în exporturile totale ale R. Moldova – circa 15%. De asemenea, rezidenţilor ZEL Bălţi le revine 9,5% din numărul total de salariaţi din industria prelucrătoare a R. Moldova. Marin Ciobanu se poate mândri cu faptul că a atras circa jumătate din toate investiţiile efectuate în zonele economice libere, revenindu-i totodată și circa 2/3 din producţia industrială şi locurile de muncă create de acestea.

Vadim Pistrinciuc, expert (18,6%)

Are o mare experienţă politică atât în cadrul Guvernului, cât şi în calitate de deputat în Parlament. În prezent activează în sectorul asociativ, însă în mod cert atragerea sa în echipa de guvernare ar fi un avantaj pentru administrarea treburilor statului.

Nata Albot, activistă (16,8%)

Numele său a fost pronunţat anterior în contextul unei eventuale funcţii în Guvern, chiar de către președinta Maia Sandu. „Cred că este o femeie talentată, care a demonstrat că are competențe manageriale, în special pe domeniul de care s-a ocupat: cultură, promovarea turismului. Cred că are foarte mare potențial și ar putea să conducă o instituție, să vină cu inițiative, să conducă procese importante pentru un domeniu sau altul”, a descris-o șefa statului. Nata Albot este o personalitate cunoscută în R. Moldova datorită implicării sale în mai multe proiecte cu vizibilitate publică, ea fiind o prezenţă permanentă în viaţa publică, „conectată” la realităţile locale.

Vladislav Gribincea, jurist (12,1%)

Este unul din exponenţii notorii ai sectorului asociativ, dar şi un jurist cu pregătire temeinică. Numele său a fost vehiculat anterior şi în contextul funcţiei de ministru al Justiţiei, dar şi în contextul funcţiei de procuror general. În situaţia în care reforma justiţiei este o prioritate declarată a guvernării, atragerea sa în echipă ar aduce valoare suplimentară procesului.

Notă: În cadrul sondajului anonim puteau fi alese mai multe variante de răspuns, iar respondenții au putut vota o singură dată.

Articole asemănătoare

Back to top button