fbpx

Reacția lui Spînu la pretenția Gazprom: Contrar înțelegerilor, a convocat unilateral o ședință a Consiliului de Observatori

Vicepremierul Andrei Spînu, șeful delegației Republicii Moldova care a participat la negocierile cu Gazprom de la Sankt Petersburg, privind un nou contract de livrare a gazelor naturale, a reacționat la acuzația de marți a concernului rus, potrivit căreia autoritățile de la Chișinău nu ar fi ținut cont de propunerile Gazprom privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei Moldovagaz pentru gazele naturale furnizate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Partea moldovenească înseamnă acționarul minoritar Republica Moldova. Așa am discutat la Sankt Petersburg și așa este menționat în punctului 5 din Protocolul negocierilor semnat de către părți în ziua de 29.10.2021 privind organizarea auditului independent al datoriilor SA Moldovagaz față de SAP Gazpom şi SRL Factoring-Finance.

Respectiv, în baza Legii 1134/1997 privind societățile pe acțiuni, Guvernul Republicii Moldova a aprobat hotărârea Guvernului din 29 decembrie 2021 privind efecturarea auditului independent al datoriilor. Agenția Proprietății Publice a fost împuternicită să efectueză procedurile necesare de selectare și organizare a procesului”, a scris Andrei Spînu pe rețelele sociale.

„Informațiile respective au fost aduse la cunoștință acționarului majoritar SAP Gazpom, care contrar înțelegerilor, a convocat unilateral o ședință a Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentației de organizare a auditului datoriilor.

În continuare, voi continua discuțiile cu SAP Gazpom pentru a depăși orice neînțelegeri în acest sens”, a adăugat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Amintim că Gazprom a acuzat autoritățile de la Chișinău că nu ar fi ținut cont de propunerile sale privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei Moldovagaz pentru gazele naturale furnizate.

Potrivit unui comunicat, reprezentanții Guvernului din R. Moldova au raportat că condițiile procedurii privind achiziționarea serviciilor de audit au fost deja stabilite de partea moldovenească.

Concernul rus acuză autoritățile de la Chișinău de „abordare unilaterală în ceea ce privește determinarea condițiilor privind achiziționarea serviciilor de audit și nu permite să se aștepte la transparența și obiectivitate”. Prin urmare, rezultatele auditului ar putea să nu fie aprobate de Consiliul de Supraveghere al Moldovagaz.

Federația Rusă susține că datoria Moldovagaz față de Gazprom se ridică la 720 de milioane de dolari pentru gazul consumat, inclusiv penalități.

Menționăm că, pe 2 februarie curent, era programată o ședință cu scopul de a discuta abordările de auditare a datoriilor acumulate de Moldovagaz, însă, potrivit comunicatului Gazprom, reprezentanții Guvernului R. Moldova ar fi absentat de la această ședință.

Articole asemănătoare

Back to top button