fbpx

Reacția CEC la acuzațiile lui Codreanu: „Instanța de judecată este unica instituție abilitată să stabilească dacă au fost sau nu încălcări”

Comisiei Electorale Centrale vină cu o reacție după ce Ruslan Codreanu a acuzat instituția de încălcări procedurale. Potrivit unui comunicat emis de CEC, declarațiile sunt nefondate, nu sunt probate și conțin subtext politic.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Organul electoral precizează că instanța de judecată este unica instituție abilitată să stabilească, dacă au fost sau nu depistate careva încălcări în activitatea organelor electorale privind înregistrarea sau neînregistrarea unei persoane în calitate de candidat la alegeri. Totodată, Comisia transmite că actualmente nu există astfel de decizii judecătorești.

„Constatăm cu regret că difuzarea unor astfel de informații denigratoare au drept scop subminarea autorității și credibilității Comisiei Electorale Centrale. CEC cheamă la calm toți subiecții electorali, inclusiv alegătorii, concurenții electorali, instituțiile media, organizațiile de monitorizare a alegerilor, funcționarii electorali și îi îndeamnă să nu implice Comisia în jocuri politice și să respecte cu strictețe prevederile legale, în vederea bunei organizări și desfășurări a scrutinului din 20 octombrie 2019”, se arată în comunicat.

Totodată, în contextul neînregistrării lui Codreanu, CEC precizează că CECEM Chișinău, după verificarea, în baza aplicației SIAS Alegeri, a 3011 semnături din totalul de 10454 prezentate, a declarat nevalabile 1099. Așa cum nu a fost atins plafonul de 10000 de semnături valabile, necesare pentru înregistrare, grupul de lucru a încetat verificarea celorlalte liste de subscripție rămase. Conform prevederilor, lista de subscripție urmează să conțină doar semnături ale susținătorilor care domiciliază într-o singură localitate, astfel 797 de semnături au fost invalidate în baza criteriului „Regiunea de domiciliu incorectă”. Eroarea constă în faptul că susținătorul, având înregistrare la domiciliu într-o localitate, a semnat în lista de subscripție pentru altă localitate. Deși ambele localități sunt parte componentă a municipiului Chișinău, membrii grupului de inițiativă urmau să completeze listele de subscripție separat, pentru fiecare localitate.

„Comisia rămâne a fi și în continuare o instituție independentă, deschisă, profesionistă, gata să facă față oricăror provocări și care va continua să depună eforturi consolidate pentru garantarea unor alegeri corecte, în conformitate cu prevederile legale existente”, punctează CEC.

Articole asemănătoare

Back to top button