fbpx

Prima reacție a lui Dodon, după dizolvarea Parlamentului și anunțarea datei alegerilor anticipate

Președinta Maia Sandu a semnat astăzi, 28 aprilie, decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit data de 21 iulie pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Reacția socialiștilor, care s-au opus cel mai mult declanșării alegerilor anticipate, a venit imediat. Într-un mesaj pe rețelele de socializare, liderul formațiunii se arată pregătit de scrutin.

Acuzații în adresa Maiei Sandu

„Aceste alegeri parlamentare au fost inevitabile, din mai multe motive. Însă ar fi trebuit să le amânăm din cauza pandemiei. La toamnă, numărul de infectați ar fi fost deja în scădere. Însă dacă pentru Maia Sandu și coordonatorii săi din Occident nu contează riscurile la care sunt supuși cetățenii Moldovei, dacă Curții Constituționale aservite politic nu-i pasă de Constituție și ei toți împreună insistă asupra unei campanii electorale imediate, să-și asume toată responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă.

Acum, oamenii trebuie să conștientizeze, în ce situație a ajuns astăzi țara noastră. Și de ce unii se grăbesc atât de mult”, se arată în mesajul lui Igor Dodon.

„Ghidată de ambiții politice meschine și de o dorință avidă de a-și mări cu orice preț fracțiunea în viitorul parlament, președintele Maia Sandu a inițiat un experiment foarte periculos: începând cu ziua de astăzi, pentru prima dată în ultimele câteva decenii de istorie modernă, Moldova a rămas pe o perioadă nedeterminată fără un parlament și fără un Guvern funcțional.

Totodată, a fost anulat regimul stării de urgență instituit de către parlament la finele lunii martie. În consecință, Guvernul a fost lipsit de competența de a lua deciziile necesare în mod operativ cu privire la pandemie, criza economică și socială. Anulând starea de urgență prin decizia controversată a Curții Constituționale de buzunar, președintele și partidul său au anulat mai multe inițiative aprobate anterior de către guvern pentru susținerea populației și a agenților economici, inclusiv compensarea 100% a medicamentelor pentru tratamentul COVID-19 cu livrare la domiciliu, acoperirea dobânzii la credite pentru agenții economici și multe alte acțiuni importante întreprinse în perioada crizei pandemice, economice și sociale”, se mai arată în mesaj.

„Sandu și sateliții săi politici aruncă țara în campania electorală chiar în apogeul pandemiei. Toată responsabilitatea pentru consecințele grave pentru viața și sănătatea cetățenilor țării noastre va fi pe seama președintelui”

Potrivit lui Dodon, la indicația coordonatorilor din Occident, Maia Sandu și sateliții săi politici aruncă țara în campania electorală chiar în apogeul pandemiei, când numărul cetățenilor imunizați constituie abia circa 3%, pe un fondal de deficit bugetar enorm, care ar putea provoca, în condițiile unei instabilități politice, reținerea plăților curente, dificultăți la achitarea pensiilor și a salariilor, falimentul agenților economici, sărăcirea în continuare a populației.

„Este important de menționat că în buget nu sunt prevăzuți bani pentru alegeri. Aceștia trebuie să fie luați din alte surse și rezerve importante, inclusiv din banii rezervați pentru achiziționarea vaccinurilor. Iată ce priorități nesănătoase are președinția!

Începând cu ziua de astăzi, toată responsabilitatea pentru consecințele grave pentru viața și sănătatea cetățenilor țării noastre va fi pe seama președintelui Maia Sandu, a echipei sale, a partidului PAS și a judecătorilor Curții Constituționale”, acuză socialistul.

„Uzurpatorii tind să lichideze statul moldovenesc independent și să instaureze o guvernare din exterior”

Politicianul spune că Maia Sandu declară deschis că în viitorul Parlament va solicita modificarea denumirii limbii de stat în Constituția țării noastre, din „moldovenească” în română.

„Ea a promis coordonatorilor săi din Occident că prin noua componență a parlamentului va realiza ratificarea unor documente care subminează valorile tradiționale ale poporului nostru, care distrug familia. Această declarație a fost făcută în mod cinic în ajunul celei mai sfinte și luminate sărbători – Învierea Domnului Iisus Hristos. Ambasadorii țărilor din Occident își permit să intervină în treburile interne ale Moldovei independente, ceea ce era anterior inadmisibil, iar ambasadorul României ofensează deschis poporul moldovenesc, limba și istoria sa.

În aceste condiții, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, ca o formațiune responsabilă și pro-moldovenească, nu poate fi indiferent și îndeamnă toate forțele patriotice să-și unească eforturile pentru a opri acțiunile nesăbuite și obraznice ale forțelor de dreapta care tind să monopolizeze puterea în țară.

Chemăm poporul Republicii Moldova să fie pregătit pentru a opune rezistență uzurpatorilor care tind să lichideze statul moldovenesc independent și să instaureze o guvernare din exterior”, a adăugat Igor Dodon, menționând că socialiștii „nu vor ceda țara planurilor NATO, or, cu părere de rău, anume la aceasta se reduce acum totul în politica moldovenească: va deveni Moldova o platformă militară pentru NATO sau nu”.

La final, acesta a precizată că „la parada din 9 Mai va trebui să demonstrăm unitatea noastră”.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button