fbpx

Platforma Pentru Moldova exclude participarea în orice coaliție parlamentară

Platforma parlamentară Pentru Moldova, formată din deputații Partidului Șor și din câțiva parlamentari neafiliați (ex-Pro Moldova), anunță că exclude, cel puțin la această etapă, participarea într-o coaliție în Parlament. Într-un comunicat de presă, platforma vine cu mai multe precizări și afirmă că își păstrează „linia de neutralitatea politică”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Platforma parlamentară „Pentru Moldova” nu a fost creată pentru a-și oferi serviciile unui sau altui grup parlamentar. Nu intenționăm să inițiem relații pe bază de acorduri pe termen lung cu reprezentanții forțelor politice antagoniste. Excludem, la această etapă, participarea în coaliții parlamentare. Menținem linia de neutralitate politică. Ne detașăm de luptele politice, care riscă să adâncească și mai mult divizarea societății moldovenești. Suntem o forță politică responsabilă și constructivă. Scopul nostru este să asigurăm adoptarea legilor necesare societății”, susțin reprezentanții platformei.

Aceștia spun că nu vor „permite permite nimănui să folosească Platforma pentru intrigi și șantaj între partidele politice din Parlament”.

Chiar și prima sesiune a Parlamentului, care a avut loc după o lungă pauză de inactivitate, a arătat că acțiunile noastre nu au avut o alură politică. Am susținut unele dintre acele proiecte de lege care au fost propuse de partidele de dreapta și unele dintre cele care au fost elaborate de socialiști și guvern. Criteriile de evaluare după care ne-am condus sunt simple: beneficiile pe care legile adoptate le pot aduce țării și cetățenilor. Alte criterii pentru noi nu au existat. Nu avem de gând să ne lansăm în negocieri de culise cu cei de stânga sau dreapta, nu intenționăm să condiționăm participarea noastră la vot, făcând concesii sau insistând pe anumite poziții”, se arată în comunicat.

Reprezentanții Pentru Moldova speră „că o astfel de abordare obiectivă și constructivă a activității noastre parlamentare ne va permite să ne bazăm pe reciprocitatea colegilor noștri atunci când vom discuta proiectele de lege pe care le va propune Platforma „Pentru Moldova”.

În mesaj se mai arată că platforma „s-a format în jurul ideii necesității reluării activității Parlamentului, care timp de două luni s-a autoretras din gestionarea treburilor statului”.

Nu se opun alegerilor parlamentare anticipate

Totodată, reprezentanții platformei consideră că actuala componență a Parlamentului nu trebuie menținută cu orice preț și că sunt pregătiți pentru alegeri parlamentare anticipate: „Într-o anumită măsură, acestea sunt chiar necesare”.

Alegerile anticipate, în ciuda tensiunilor pe care le creează o campanie electorală, vor face situația politică mai clară și înțeleasă, vor evita conflictele dintre ramurile puterii, care sunt evidente ținând cont de actuala componență a Legislativului. Dacă activitatea Parlamentului va fi blocată din nou, dintr-un motiv sau altul, alegerile anticipate vor trebui organizate cât mai curând posibil”, se mai arată în mesajul platformei politice.

Precizăm că platforma Pentru Moldova, creată dintr-un grup de deputați neafiliați (ex-Pro Moldova) și parlamentarii Partidului Șor, este constituită în prezent din 15 membri. Acesta este cel de-al doilea grup politic ca mărime din actuala legislatură a Parlamentului.

Amintim că dizolvarea actualei legislaturi a Parlamentului și posibilitatea provocării alegerilor parlamentare anticipate sunt printre principalele subiecte politice din ultimele săptămâni. Deși mai multe fracțiuni parlamentare au declarat că își doresc alegeri anticipate, motivând că este necesar de a curăța Legislativul de elemente corupte și de parlamentari care nu mai reprezintă interesele cetățenilor, deocamdată anunțuri clare privind perioada și modul în care anticipatele ar putea fi provocate nu au apărut în spațiul public.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button