fbpx

opinie | Rezultatele sondajului sunt firești: Bazinul electoral PAS nu este cel de la alegeri

Scăderea PAS în sondaje este un fenomen firesc, în condițiile crizelor de proporții cu care se confruntă Republica Moldova. Este opinia unor comentatori politici de la Chișinău, care spun că datele CBS-Research reflectă un tablou perfect al realității în care trăim, oamenii fiind dezamăgiți de activitatea guvernării. În același timp, potrivit experților, în sondaj nu se regăsesc preferințele moldovenilor din diaspora, care tradițional, reprezintă un electorat proeuropean, notează IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Potrivit sondajului realizat de CBS-Research, 80% dintre cetățenii Republicii Moldova consideră că trăiesc mai rău decât acum 2 ani. Astfel, fiind rugați să răspundă cum trăiesc oamenii în Republica Moldova comparativ cu anul 2020, 41,5% au spus că cetățenii trăiesc mult mai rău, iar 38,6 – mai rău. Doar puțin peste 13% dintre respondenți consideră că moldovenii trăiesc mai bine.

„Rezultatele sondajului sunt firești în condițiile actuale. PAS și-a asumat guvernarea nu pentru dividende sau avantaje politice, dar pentru a identifica cele mai bune soluții pentru cetățeni, pentru a crește bunăstarea cetățenilor. Dar astăzi, traversăm o perioadă complicată, de crize suprapuse la care nu ne-am așteptat. Sunt niște crize internaționale și asta, probabil, a indus percepția că guvernarea ar fi responsabilă”, a spus deputatul PAS, Marcela Adam, în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.

În același timp, reprezentanții opoziției extraparlamentare spun că acțiunile greșite ale guvernării nu fac decât să sporească popularitatea forțelor de stânga în rândul cetățenilor și să pună în pericol vectorul european al țării.

„Imaginați-vă ce euforie e în tabăra socialistă, în cea șoristă. Cei care se află în Parlament și se victimizează în urma evenimentelor din ultimele zile. Asta este îngrijorarea noastră, a celor care am luptat din 2015, am luptat ca aceste grupări criminale să nu fie în Parlament. Ceea ce vedem astăzi în sondaje este un mare pericol pentru vectorul proeuropean. Vedem că partidul penalului Șor crește de 3 ori, o vedem pe o oarecare Tauber care se bucură de popularitate. Pe noi asta ne îngrijorează”, a spus reprezentanta Platformei Da, Inga Grigoriu.

Comentatorii politici califică drept previzibil trendul descendent pe care-l înregistrează PAS, menționând că guvernarea trebuie să-și analizeze acțiunile și să-și onoreze măcar o parte dintre promisiunile electorale.

„Ar fi fost foarte straniu ca raitingul PAS să crească. Acum persoanele din zona celor deciși care au votat pentru PAS s-au dus în zona indecișilor. Cei care s-au așteptat la miracole, că a doua zi vor curge râuri de lapte, ar fi straniu să nu fie dezamăgiți. Dar oamenii întotdeauna au dreptate, inclusiv atunci când sunt dezamăgiți. Acum PAS trebuie să înțeleagă de ce se întâmplă acest lucru, care din angajamentele guvernării nu au fost îndeplinite”, a spus comentatorul politic, Viorel Cibotaru.

„Era clar că PAS va merge pe un trend negativ. La alegeri PAS a depășit bazinul natural, cele 50% nu reprezintă bazinul electoral natural al PAS, în plus nu este luată în calcul diaspora. Dar până la urmă, PAS trebuia să anticipeze problemele. Ceea ce vedem astăzi este un tablou obiectiv. Dar altceva este că se putea ca actul guvernării să fi fost mai eficient, echipa să fi fost mai bună, în Parlament să fi fost o activitate mai prodigioasă”, a spus comentatorul politic Ion Tăbârță.

Vezi și: sondaj | Care sunt formațiunile ce ar accede în Parlament, dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri

Sondajul CBS-Research a fost realizat la comanda Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, în parteneriat cu IDIS „Viitorul” de la Chișinău. Studiul a fost realizat în perioada 24 ianuarie – 5 februarie, pe un eșantion de 1 134 de persoane și are o marjă de eroare de +-3%.

Articole asemănătoare

Back to top button