fbpx

opinie | Desemnarea în funcții a unor persoane compromise scade încrederea cetățenilor în justiție

Guvernarea a promovat în funcții-cheie din domeniul justiției persoane compromise, iar acest lucru scade atât încrederea cetățenilor simpli, cât și a angajaților din sistem. Opinia aparține președintelui Platformei DA, Dinu Plîngău, potrivit căruia pentru a reforma cu adevărat justiția din Republica Moldova e necesară excluderea totală a partidelor politice din procesele de luare a deciziilor. De cealaltă parte, unii reprezentanți ai societății civile spun că sunt vizibile schimbările din cadrul Procuraturii Anticorupție, deși Veronica Dragalin a preluat doar de patru luni șefia instituției, notează IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Expertul Ion Guzun spune că schimbări în domeniul justiției din Republica Moldova au început să apară, iar sancțiunile internaționale aplicate persoanelor acuzate de ilegalități grave reprezintă un semnal clar că partenerii externi ai țării susțin această reformă. Potrivit expertului, Procuratura Anticorupție trebuie să devină cea mai importantă entitate în lupta cu corupția mare, iar din acest motiv este necesară consolidarea capacităților instituției.

„Sancțiunile aplicate de SUA și Marea Britanie reprezintă decizii politice. Nu este o acțiune urmare a unui proces, a unei urmăriri penale, dar asta nu înseamnă că SUA și Marea Britanie nu au luat această decizie în urma unui proces de analiză a actelor, informațiilor. Acțiunile acestor state indică o pistă pentru autoritățile noastre și demonstrează că aceste state sunt deschise de a coopera cu autoritățile Republicii Moldova. În Procuratura Anticorupție am văzut o altă viteză pe dosare din momentul venirii Veronicăi Dragalin. Acum sunt unele rezultate în cazul unor dosare care au tot trenat. Sper foarte mult că mandatul care i-a fost oferit, încrederea politică, cooperarea cu alte entități, cum ar fi MAI, SIS, va fi un ajutor pentru Procuratura Anticorupție. Pe de altă parte, presiunea asupra politicului din partea instituțiilor internaționale de a face Procuratura Anticorupție mai eficientă, cu resurse mai mari, inclusiv cu oferirea de granturi și diferit suport, doar adaugă valoare activității Procuraturii Anticorupție”, a spus expertul Ion Guzun în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De cealaltă parte, președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, spune că reforma justiției promisă de guvernarea PAS, dezamăgește societatea. Politicianul califică drept reprobabile unele numiri controversate în funcții-cheie din domeniul justiției. Astfel de numiri scad din încrederea cetățenilor și a angajaților din sistem, spune Dinu Plîngău.

„În justiție depinde mult de voința politică și de încrederea în persoanele care fac această reformă. Aceste persoane trebuie să fie competente, să știe ce vor, să vină cu un cadru adecvat de comunicare, pentru că orice reformă va eșua dacă gradul de încredere a oamenilor în capacitatea de reformare scade în fiecare zi. În plus, avem o mare problemă în capacitatea oamenilor pe care guvernarea a mizat că va reforma justiția. Numirea în funcții a unor persoane compromise la cele mai înalte niveluri din justiție scade încrederea nu doar a cetățenilor, dar și a oamenilor din sistem. Judecătorii cinstiți când văd că Musteață a fost numit la Curtea Supremă de Justiție se întreabă ce fel de reformare a sistemului e asta? În justiție avem nevoie de departinizare, adică de lipsirea partidelor politice de capacitatea de a influența procesele în promovarea oamenilor în funcție”, a spus președintele Platformei DA, Dinu Plîngău.

Potrivit reprezentanților guvernării, curățarea sistemului justiției de elemente corupte va avea loc prin intermediul procesului de pre-vetting (evaluarea candidaților la funcția de membru CSM și CSP) și ulterior prin evaluarea extraordinară a tuturor judecătorilor și procurorilor. Potrivit reprezentanților PAS, persoanele din justiție care nu vor trece testul integrității și profesionalismului în cadrul procesului de vetting vor fi înlocuite cu tineri specialiști.

Articole asemănătoare

Back to top button