fbpx

Igor Grosu, la începutul sesiunii parlamentare de toamnă: „Avem în față o iarnă complicată”

Joi, 15 septembrie, a avut loc ședința de inaugurare a sesiunii de toamnă 2022 a Parlamentului. În context, șeful Legislativului, Igor Grosu, a venit cu un discurs în fața aleșilor poporului. În cadrul acestuia au fost subliniate prioritățile sesiunii de toamnă-iarnă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Ne așteaptă o sesiune mai complicată, deoarece avem în față o iarnă complicată. Datoria noastră esențială în acest an va fi să avem grijă că cetățenii noștri să treacă cât mai ușor prin aceste timpuri grele pentru Republica Moldova, dar și pentru toată Europa. De un lucru sunt încredințat – nu suntem singuri! În ultimul an, ne-am convins că avem mulți prieteni, vecini, care vor fi alături de noi. Vom fi ajutați, cu siguranță. De noi depinde să nu ne lăsăm înfrânți de greutăți și să luăm decizii corecte pentru țara noastră și viitorul copiilor noștri.

De noi depinde să fim uniți și să lucrăm împreună pentru același scop – o țară europeană, puternică și care poate avea grijă de cetățenii ei. Doar dacă Guvernul, Președinția, Parlamentul vor lucra cot la cot, vom reuși să găsim cele mai bune soluții. Pentru orice scenariu”, a declarat președintele Parlamentului.

Potrivit lui Igor Grosu, prioritățile numărul unu rămân a fi reforma justiției, crearea oportunităților economice, stimularea majorării salariilor primite legal, dar și reforma sistemului național de sănătate publică.

„Prioritatea numărul unu pentru noi rămâne reforma justiţiei. Cine speră că vom uita de corupți cât țara se confruntă cu anumite crize se înșală. Corupția a adus țara noastră în sărăcie. Cei vinovați trebuie pedepsiți, iar oamenilor trebuie să li se facă dreptate. Legea trebuie să fie egală pentru toți și noi vom reuși asta. În următoarele luni urmează să adoptăm legea privind reforma Curții Supreme de Justiție – toți judecătorii CSJ vor fi evaluate din punct de vedere al integrității. Exact așa cum la moment sunt evaluați candidații la Consiliul Superior al Magistraturii (…) Scopul nostru este ca instanțele să devină mai curate cu decizii corecte și bazate pe litera legii, iar procuratura – mai profesionistă și mai imparțială.

O provocare majoră pentru noi este să creăm oportunități economice pentru toată lumea acasă, să convingem tinerii că merită să încercăm să construim un viitor în Moldova. Cei care încearcă să deschidă afaceri și locuri de muncă trebuie sprijiniți, nu împiedicați să se dezvolte. În ultimul an Guvernul și Parlamentul au lucrat împreună la îmbunătățirea mediului de afaceri. Am făcut progrese imense pe digitalizare, pe eliminarea birocrației și a diferitor hârțoage, pe simplificarea și clarificarea procedurilor. Dar mai sunt multe, multe de făcut (…) O altă prioritate majoră pentru această sesiune va fi să stimulăm majorarea salariilor primite legal. Mărirea pensiilor, oferirea unor alocații bune, creșterea indemnizațiilor sunt posibile doar dacă reducem munca la negru și combatem salariile în plic (…)

O atenție deosebită va fi acordată familiilor tinere. Toți copii sub 2 ani vor primi o indemnizație lunară şi vom vota legile necesare ca să existe mai multe servicii de îngrijire a copiilor. Vom susține dezvoltarea creşelor, mini-creşelor familiale şi activitatea bonelor. Toate familiile care vor un loc la creşă trebuie să-l poată obține. Aceste măsuri vin să susțină tinerele familii, să încurajeze creşterea demografică, dar şi să-i încurajeze pe cei care vor să lucreze să o poată face. Un alt angajament al nostru promis și așteptat de cetățeni este reforma sistemului național de sănătate publică, care este demult întârziată şi necesită o reorganizare. Vrem ca oamenii să se trateze calitativ în toate spitalele din țară. Vom continua să fim alături de agricultori, prin ajutoarele oferite, prin susținerea agricultorilor mici și mijlocii să se dezvolte, prin deschiderea mai multor piețe de desfacere și prin promovarea produselor moldovenești”, a mai adăugat Igor Grosu.

Articole asemănătoare

Back to top button