fbpx

Greceanîi, Bolea și alți trei oficiali întreprind o vizită în Belarus. Programul evenimentelor

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, conduce o delegație a Republicii Moldova, efectuează, în perioada 5-7 mai, o vizită oficială la Adunarea Națională a Republicii Belarus. Din delegație mai fac parte deputații Vasile Bolea – președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Radu Mudreac – președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Secretarul general al Parlamentului Adrian Albu, precum și ministrul în exercițiu al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului Ion Perju.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, scopul vizitei este identificarea oportunităților pentru a dinamiza cooperarea interparlamentară, social-economică, investițională și culturală dintre țările noastre.

În cadrul vizitei urmează a fi semnată Declarația comună privind colaborarea dintre Adunarea Națională a Republicii Belarus și Parlamentul R. Moldova.

Vor avea loc un șir de întrevederi bilaterale sau în componența delegațiilor, inclusiv cu conducerea Adunării Naționale a Republicii Belarus și cu Șeful Secretariatului Camerei Reprezentanților a Adunării Naționale, cu Prim-ministrul țării și cu ministrul agriculturii și alimentației.

Președintele Parlamentului și alți membri ai delegației vor purta discuții cu membrii diasporei moldovenești în Belarus.

În marja vizitei, oficialii din Moldova se vor deplasa în raionul Logoiski, regiunea Minsk, unde vor depune flori la Complexul memorial de stat Hatîn, simbol al macabrului pe care poporul belarus l-a trăit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când 149 de oameni, inclusiv 75 de copii, au fost arși de vii sau împușcați de fasciști.

De asemenea, delegația va participa la ceremonia solemnă de dezvelire, în capitala belarusă, a bustului lui Ion Soltîs, Erou al Uniunii Sovietice, născut în Moldova și căzut pe teritoriul Poloniei în timpul războiului din 1941-1945.

Totodată, este prevăzută vizita la Hramul-monument în cinstea tuturor sfinților și în memoria victimelor căzute pentru salvarea Patriei și așezarea capsulei cu pământ în cripta Hramului-monument.

Speakerul Zinaida Greceanîi va semna în Cartea Oaspeților de onoare, în Casa Guvernului de la Minsk.

Articole asemănătoare

Back to top button