fbpx

doc | 93 de ONG-uri condamnă „derapajele de la procesul democratic, comise de majoritatea parlamentară”

93 de ONG-uri din Platforma Națională a Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic (EAP-CSF) condamnă „nerespectarea procedurilor legale de promovare a proiectelor de lege comise de către majoritatea parlamentară, formată din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Șor și grupul Pentru Moldova, în ședința plenului Parlamentului din 3 decembrie 2020”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit unei declarații publice făcute de EAP-CSF, niciunul dintre proiecte nu a fost supus expertizei anticorupție și nu a fost consultat public. La fel, au lipsit avizele comisiilor parlamentare de profil și avizul Guvernului.

„Proiectele au fost votate în regim de urgență, deși, cu o singură excepție, nu vizează subiecte urgente. Constatăm că majoritatea deciziilor adoptate pe 3 decembrie 2020 au scopul de a submina rolul noului Președinte ales al Republicii Moldova.

Îndemnăm deputații în parlament să respecte cu strictețe legea, voința poporului și să se abțină de la promovarea inițiativelor care subminează statulul de drept, independența instituțiilor publice, democrația și relațiile externe ale țării, precum și încurajează promovarea schemelor obscure în detrimentul intereselor și obiectivelor naționale”, se menționează în declarație.

Totodată, autorii declarației au îndemnat Parlamentul să-și exercite pe deplin funcția de control parlamentar, să respecte principiile transparenței decizionale, să nu accepte spre aprobare documente care nu au respectat procedurile legale de consultarea cu publicul, iar instituțiile statului nu trebuie să-și schimbe subordinea în funcție de cine vine la Președinție.

Dă clic pentru a accesa Apel-public_3-decembrie_final.pdf

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button