fbpx

Conducerea Parlamentului dă din deget administrației ANRE: Să ia act de votul de neîncredere acordat de deputați

Printr-o adresă expediată Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), conducerea Parlamentului reconfirmă votul de neîncredere acordat administrației acesteia și sugerează conducerii agenției să ia act de Hotărârea Parlamentului din 12 martie privind rezultatul audierilor cu privire la creșterea prețurilor la carburanți.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Scrisoarea a fost adresată ANRE de către vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, drept răspuns la explicațiile oferite de conducerea ANRE pe marginea creșterii bruște a prețurilor la carburanți.

Adresa semnată de Bătrîncea reiterează constatările Hotărârii Parlamentului, potrivit căreia în perioada de criză pandemică și criză economică, regulatorul național nu a întreprins nicio măsură în vederea prevenirii scumpirii prețurilor la carburanți, precum și nu a avut un rol proactiv în vederea prevenirii creșterii bruște a prețurilor acestora. „Există suspiciuni rezonabile privind încurajarea și susținerea indirectă a înțelegerilor de cartel de pe piață”, se mai arată în hotărâre.

Astfel, Vlad Batrîncea sugerează Directorului general al Consiliului de Administrație al ANRE să ia act de prevederile articolului 3 al Hotărârii, prin care Parlamentul apreciază activitatea conducerii ANRE drept fiind una ineficientă și îi acordă vot de neîncredere.

Veaceslav Untilă, Directorul general al Consiliului de Administrație al agenției, menționează că „ANRE este o instituție independentă care își îndeplinește misiunea și atribuțiile în stricta conformitate cu legea. Orice presiune de natură politică constituie o amenințare la adresa independenței instituției…”. Veaceslav Untilă consideră că ANRE „este injust învinuită de inacțiuni și intervenție tardivă pe piață în vederea prevenirii scumpirii carburanților”.

De menționat că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică este instituție care raportează Parlamentului. Conform prevederilor art. 8 alin.(7) a Legii nr.174/2017 cu privire la energetică, nicio prevedere menită să asigure independența Agenției nu poate fi interpretată în sensul excluderii Agenției de sub controlul parlamentar exercitat în modul şi în limitele stabilite de prezenta lege, precum şi de sub controlul judiciar.

Precizăm că pe 12 martie Parlamentul a calificat activitatea conducerii ANRE și a Consiliului Concurenței drept ineficientă. Deputații au acordat vot de neîncredere conducerii ANRE și au cerut demisia Consiliului de Administrație al acesteia. Hotărârea a venit urmare a creșterii bruște a prețurilor la carburanți.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button