fbpx

„Concert al națiunilor, puse însă la picioarele țarului”. Expert politic, despre pretențiile Rusiei față de Occident și planurile în regiune

Expertul politic și fostul deputat, Igor Munteanu, afirmă pe pagina sa de Facebook că adevărata miză a actualei situații încordate la nivel mondial în care este implicată Rusia este un model de leadership promovat de Vladimir Putin, mult mai periculos ceea ce se vede la suprafață prin mișcările de trupe recente, scrie anticoruptie.md.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Ar fi naiv să creadă cineva că Rusia vrea doar să ocupe teritorii străine, să se extindă, să-și plimbe soldații, astea ar fi doar elementele strategiei sale, iar strategia reală a putinismului este de a ține lumea în frică, în teroare, în dependențe, un adevărat ”concert al națiunilor, puse însă la picioarele țarului”. Criza va deschide multora ochii închiși. Este datoria noastră astăzi să revenim la ceea ce Macchiaveli numea ”la verità effettuale della cosa”, esența motivelor lui Putin pentru a înțelege exact cu ce ne confruntăm, cu cine ne confruntăm, la 22 ani de la anul preluării puterii la Kremlin de către tânărul ofițer operativ al KGB. Lumea a evoluat, nu și convingerile acestuia”, precizează Igor Munteanu.

El mai adaugă că devierea atenței publice și în special a votanților de la problemele geopolitice în Republica Moldova a fost doar o formă a clasei cleptocratice de la Chișinău, inclusiv cea conectată la Moscova, să prospere.

„Vă mă aduceți aminte de țipetele isterice ale unor actuali super-diplomați și lady-jurnaliste de la niște televiziuni ”cu fițe” să renunțăm la explicațiile geopolitice, să ne ocupăm de-ale noastre: S-au ocupat. Londra, Israel, Tiraspol, încă mai râd de naivitățile, rătăcirile, inconștiența, cecitatea acestor băgători de seamă. Alături de sărăcie și incertitudini, RM se confruntă cu un deficit profund de gândire strategică. Noroc că se deșteaptă alții. Discuțiile purtate săptămâna asta la Geneva sunt esențiale pentru readucerea unei atmosfere prielnice pentru a stopa Putinismul, pentru a contracara regimurile autoritare, uniți și solidari, dar și pentru a înțelege și neutraliza natura, scopul și țintele acestui regim. Putin a reușit exploatând slăbiciunile celor puternici, corupând elite, obligându-le să-i plătească ”haraci”, numiți-l cu orice alt cuvânt modern, dar nu uitați, în anul 2022 se împlinesc 100 ani de la constituirea URSS (30 decembrie 1922), un jubileu care explică motivele actualei crize”, mai scrie expertul.

În final, Igor Munteanu afirmă că, în cazul izbucinirii unei confruntări armate regionale, Republica Moldova nu se va putea ocupa doar de reformele sale interne și nu se poate decupla de la realitățile din jurul său. Rusia negociază în această săptămână cu Occidentul mai multe condiții impuse de Moscova legate de o posibilă retragere a aliaților nord-atlantici din Europa de Est, fapt respins cu ferminate de către NATO până în prezent. În schimb, Rusia amenință cu invazia Ucrainei, considerat spațiu de securitate vital pentru Moscova.

Articole asemănătoare

Back to top button