fbpx

Indignați de „modul dezastruos de organizare a scrutinului prezidențial”, mai mulți moldoveni din Germania au semnat o petiție cu mai multe revendicări

Mai mulți moldoveni stabiliți în Germania au lansat o petiție în care își expun indignarea vizavi de modul de organizare a primului scrutin prezidențial și cer deschiderea mai multor secții de vot pentru cel de-al doilea tur. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

La alegerile din 1 noiembrie, în diasporă s-au format cozi la secțiile de votare, inclusiv în Germania. De asemenea, în unele regiuni, mulți moldoveni nici nu au reușit să își exercite dreptul la vot, fapt care le-a trezit nemulțumirea.

„Noi, cetățenii din Republica Moldova, care ne aflăm temporar în Republica Federală Germania, suntem profund indignați de modul dezastruos în care a fost organizat scrutinul prezidențial din data de 1 noiembrie 2020 la cele șase secții de votare deschise pe teritoriul Germaniei”, scrie în petiție.

Cei care au lansat petiția susțin că formarea rândurilor și așteptarea îndelungată au fost provocate de managementul defectuos al autorității responsabile de organizare.

Potrivit moldovenilor din Germania, secțiile de votare au fost amplasate în locuri puțin accesibile, cu puțin spațiu pentru desfășurarea normală a procesului electoral și care dispuneau doar de două cabine de vot. În secția de votare din Frankfurt pe Main, în mediu, au votat doar 100 de persoane pe oră, iar programul de votare prelungit doar pentru o oră (timp în care au votat 400 de persoane), fapt care i-a lăsat pe mulți conaționali fără ocazia de a vota.

De asemenea, autorii petiției au mai adăugat că faptul că în alte Ambasade și consulate generale ale Republicii Moldova din UE a fost posibil să fie organizate corect și responsabil alegerile din primul tur, este dovada că în Germania a existat iresponsabilitate și indiferență totală față de cetățenii noștri.

„Dacă pentru Ambasadorul Serebrian este mai important scrisul cărților, nu-i rămâne decât să o facă, dar el a uitat de responsabilitatea primara a unui diplomat: protejarea și promovarea intereselor cetățenilor noștri, iar situația din secțiile de votare din întreaga Germanie a administrat-o catastrofal. Culmea indiferenței și a iresponsabilității a manifestat-o și consulul general de la Frankfurt, Mihai Căpățînăi”, mai scriu moldovenii.

Astfel, cetățenii moldoveni din Germania insistă să fie imediat redresată situația până la turul doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2020, să fie optimizat procesul de votare, să fie instalate suficiente cabine de vot, iar persoanele vizate – Serebrian si Căpățînă – să fie rechemate pentru iresponsabilitate cronică în cazul alegerilor parlamentare și prezidențiale din această țară.

Articole asemănătoare

Back to top button