fbpx

foto, video | A vrut să își crească copiii într-un mediu curat. Povestea moldoveanului care și-a învățat consătenii să sorteze gunoiul

Dmitrii Mikitenco, despre care v-am povestit în filmulețul publicat ieri pe ZUGO, a plecat de la oraș la sat cu mai mulți ani în urmă. Acesta spune că și-a dorit mereu să locuiască departe de aglomerația urbană și s-a gândit atunci că viitorii lui copii au nevoie de un mediu curat. 

Protagonistul nostru ne-a relatat că a observat că oamenii din Râșcova, satul unde s-a mutat, aruncau gunoiul unde le pica și a încercat să organizeze primul eveniment de salubrizare, dar lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Acesta însă nu a renunțat și a continuat acțiunile. Insistența sa i-a permis să adune în jur tot mai multă lume și să facă o schimbare.

Următoarea acțiune de salubrizare a fost mai reușită. Au venit mai mulți voluntari din capitală, iar lor li s-au alăturat și localnicii. Toți și-au dat întâlnire în fața Primăriei,au convenit de unde vor aduna gunoiul, cum îl vor sorta și s-au divizat în grupuri.

„Ne-am adunat dimineața lângă Primăriei. Le-am spus de unde adunăm gunoiul și cum îl sortăm și le-am împărțit saci și mănuși. Ne-am divizat în mai multe grupuri și am terminat curățenia la asfințit. Am adunat în total cinci remorci de gunoi, trei dintre care erau pline cu plastic. Prietenii ne-au ajutat să hrănim oamenii la prânz și cină”, a relatat Dmitrii pentru ZUGO.

Foto: Dmitrii Mikitenko via Facebook
Foto: Dmitrii Mikitenko via Facebook

Ulterior, la inițiativa protagonistului nostru, care a fost ajutat de asociație obștească, în satul Râșcova au fost instalate 30 de seturi de urne pentru colectarea selectivă a gunoiului. Deoarece procurarea lor era prea costisitoare, ele au fost improvizate din butoaie uzate de ulei. În acestea sătenii adună plastic, sticlă și metal, deșeuri menajere și chiar baterii.

„Să sorteze gunoiul a fost o sarcină simplă pentru oameni, mai ales pentru tineret. Mulți dintre ei sunt foarte muncitori, iar majoritatea știau deja că în toate țările civilizate gunoiul se sortează. Ei înțelegeau că asta e normal”, a declarat Dmitrii pentru ZUGO, întrebat care a fost reacția oamenilor și cât de repede au învățat să folosească noile tomberoane.

După ce a rezolvat problema gunoiului în localitatea sa, mai multă lume l-a îndemnat pe bărbat să se implice în politică. Acesta însă a refuzat, menționând că nu își dorește să devină primar.

„Nu cred că este posibil în cazul meu. În primul rând nu cunosc la un nivel corespunzător limba de stat, iar în al doilea rând – sunt un om de creație. Cred că dacă îți dorești să faci ceva nu e neapărat să fii implicat în politică. Important este să vrei și să ai idei”, ne-a mărturisit el.

Chiar dacă inițiativa se bucură de succes în Râșcova, Dmitrii spune că și-a pus în plan să salveze țara de gunoi, mai ales că nici nu are toate resursele necesare pentru a o face, dar este sigur că exemplul localității sale poate fi preluat și implementat oriunde în țară.

„Am acordat mult timp acestei probleme în detrimentul bugetului familiei. Dar am făcut-o conștient. Nimeni nu m-a impus. Acum vreau să public un documentar despre asta și chiar am lansat o colectare de fonduri. Cred că nu este importantă suma, dar implicarea. Cu sume mici și mulți oameni care sunt gata să ne ajute vom reuși”, a spus acesta.

Foto: Dmitrii Mikitenko via Facebook
Foto: Dmitrii Mikitenko via Facebook

Eroul nostru a relatat că secvențele filmului sunt aproape gata, ele fiind făcute cu o cameră de amator. Acum însă trebuie de bani pentru montaj, subtitrări, lucru cu sunetul, dar și alte cheltuieli care țin de post-producție. Așadar, Dmitrii îi îndeamnă pe cei care vor să susțină lansarea documentarului să o facă pe pagina de donații.

„Încercarea noastră de a face țara mai curată e atât de mică comparativ cu dimensiunea problemei. Dar a funcționat la Râșcova, chiar dacă nu a fost totul ideal. Sunt sigur că în cazul în care va fi susținut corespunzător, proiectul poate fi implementat în toată țara. Dar asta depinde nu doar de mine”, a precizat Dmitrii Mikitenko la finalul discuției noastre.

ZUGO îi dorește lui Dmitrii mult succes în activitatea sa. Așteptăm cu nerăbdare lansarea documentarului și promitem să vă povestim despre acesta și vouă, cititorilor noștri. Până atunci însă, vă îndemnăm să le urmați exemplul celor din Râșcova, să colectați gunoiul selectiv și să aveți grijă de localitățile în care trăiți.

Articole asemănătoare

Back to top button