fbpx

foto | Pasionat de munca sa până în măduva oaselor. Pompierul Dumitru Polșcin se mândrește cu o colecție de peste 200 de mini-autospeciale

De 15 ani își riscă propria viață pentru a salva altele și spune că nu se vede să facă altceva decât meseria pe care o practică în prezent. Este vorba de pompierul Dumitru Polșcin, cel care a devenit erou de nenumărate ori, și care în primăvara anului 2015 a fost premiat cu distincția „Pompierul anului”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Succesele sale nu pot fi numărate, asta pentru că ani la rând a fost implicat în sute de acțiuni de salvare a oamenilor și animalelor. Indiferent de condițiile meteorologice, Dumitru este mereu la datorie. Ud până la piele, într-un ger de-ți crapă obrajii sau direct în flăcările dogoritoare, pompierul este un exemplu atât pentru apropiații săi, cât și pentru întreaga țară.

Recent, echipa ZUGO a descoperit o nouă pasiune a lui Dumitru. Tânărul are o colecție impresionantă de mașini de pompieri, elicoptere de salvare și ambulanțe – toate în miniatură. În total, ne spune Dumitru, pe rafturi se înghesuiesc aproximativ 200 de modele, unele făcute chiar de el, altele ajunse în casa sa din diferite colțuri ale lumii.

Dumitru a deprins dragostea pentru autospecialele de jucărie încă din copilărie, pasiune îndrăgită de la tatăl său. Acum, ne mărturisește pompierul, o împărtășește cu fiica sa de câțiva anișori.

„Fiicei mele îi place la nebunie să se joace cu ele, doar că pentru distracție îi pun la dispoziție modele care sunt mai simple și mai puțin valoroase. Dar cum să-i refuzi unei fetițe cu ochii ca ai motanului din desenul animat „Shrek”?!”, ne spune amuzat Dumitru.

Dacă inițial putea fi numit un amator al mașinilor de pompieri, acum moldoveanul este cunoscut în multe țări europene, acolo unde lucrările sale sunt adevărate comori. Pompierul spune că dacă are o dispoziție bună și macheta autospecialei nu este una prea complicată, reușește să o construiască într-un timp record.

„Mai demult doar vopseam mașinile pe care le făceam, iar ulterior a început să mă ajute un prieten din Germania, care îmi trimitea diferite materiale, iar în schimb primea modele exclusive, făcute după fotografiile mașinilor de pompieri reale.

Sunt mândru că modele mele fac parte din colecțiile renumite din Australia, Germania și chiar au ajuns și la șeful Serviciului de Pompieri din Luxemburg”, spune Dumitru.

Deși are zeci de rafturi pline cu mașini de pompieri de diferite modele, tânărul spune că printre ele se găsește și una care îi este mai aproape de suflet. Este vorba de modelul Rosenbauer Panther, primit de la prietenul său, care este cel mai mare colecționar de mașini de pompieri din Europa.

Vorbind despre valoare financiară și sentimentală a colecției sale, Dumitru menționează că printre cele aproximativ 200 de modele sunt câteva prețul cărora se ridică la 100 de euro, însă este și proprietarul câtorva autospeciale vechi de mai bine de 50 de ani, care ar putea costa chiar și mii de euro.

Pompierul ne-a mărturisit că prețuiește foarte mult colecția pe care a adunat-o de-a lungul anilor, dar încă nu este decis ce va face cu ea în viitor.

„Mă gândeam ca o parte din modele să le dăruiesc Serviciului de Pompieri unde activez sau unui muzeu, dar încă nu sunt sigur. Dacă va trebui să dau colecția pentru viitorul copiilor mei – o voi face fără să stau mult pe gânduri, deși este o muncă enormă”, spune Dumitru.

Amintim că Dumitru a ajuns cunoscut după ce a devenit protagonistul coperții din luna iunie 2016 a uneia dintre cele mai cunoscute reviste americane. Totodată, el a reușit să adune bani cu ajutorul platformei Gofundme pentru a ajunge la un training renumit pentru pompieri, care a avut loc la Indianopolis, SUA.

Citește și: video | Ai devenit martorul unui accident rutier? Pompierul Dmitrii Polșcin îți spune cum (nu) trebuie să ajuți victima

Foto: Dmitry Polscin via Facebook 

Articole asemănătoare

Back to top button