fbpx

172 de ani de la nașterea lui Eminescu: O cercetare arată problemele de sănătate ale poetului. Nu a avut sifilis

Se împlinesc 172 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, iar dincolo de opera incontestabilă, personalitatea lui încă stârnește controverse. O cercetare făcută la UMF Iași demontează ipoteza că Eminescu ar fi suferit de sifilis. S-a luptat însă cu o depresie severă, dar și cu o boală infecțioasă. Au fost analizate documentele a zece medici ieșeni care l-au tratat pe marele poet pentru diverse probleme de sănătate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Dincolo de latura de geniu, Mihai Eminescu avea propriile suferințe care i-au marcat existența. O cercetare făcută la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, pe baza documentelor ce au aparținut medicilor care l-au tratat pe poet, demontează un mit despre un diagnostic ce i-ar fi fost pus.

Richard Constantinescu – profesor istoria medicinei, UMF Iași: „Sunt o mulțime de documente care vin să demonstreze că Eminescu nu a avut sifilis, iar medicii concluzionează că a avut o tulburare mentală de tip psihoză maniaco depresivă”.

O boală infecțioasă le-ar fi dat bătăi de cap medicilor vremii în stabilirea diagnosticului corect, scrie Digi24.

Richard Constantinescu – profesor istoria medicinei, UMF Iași: „Patologiile pe care le avea la picior, avea niște leziuni care îl făceau pe Eminescu să sufere. Dar descrierile lor din perspectiva aceasta clinică, a dermatologiei au demonstrat că erau așa numite ectime, o anumită infecție și nu manifestări ale sifilisului”.

În perioada în care a locuit la Iași, Eminescu a consultat cei mai renumiți medici pentru a-și trata depresia severă și afecțiunea de la picioare.

Richard Constantinescu – profesor istoria medicinei, UMF Iași: „În jur de zece, din Iași, care l-au examinat în două rânduri. L-au trimis la Viena, l-au trimis la mănăstirea Neamț sau la Băile Repedea, un episod iarăși puțin cunoscut. Sunt de specialități diferite. Gustavo Tremba era chirurg, medic al armatei, polonez, profesor, profesori de la medicină, bacteriologi, histologi”.

Din toate însemnările medicilor reiese personalitatea puternică, mereu în centrul atenției.

Richard Constantinescu – profesor istoria medicinei, UMF Iași: „E un personaj dificil, un personaj care s-a născut cu anumite calități. Eu cred că și juca teatru uneori pentru că multe din manifestările lui, cred că, știind faptul că lumea reacționează, că se scrie despre el, îi plăcea să se joace”.

Poetul s-a stins din viață la doar 39 de ani.

Articole asemănătoare

Back to top button