fbpx

podcast „Noi și Europa” | Necesități și priorități pentru consolidarea eficienței energetice în Republica Moldova

La 23 iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidat la aderarea în Uniunea Europeană, însă pentru a deschide negocierile de aderare și pentru a deveni parte a familiei țărilor europene, Republica Moldova trebuie să accelereze procesul de realizare a reformelor și să se alinieze la normele și practicile Uniunii Europene, inclusiv în domeniul energetic – rețeaua de gaze naturale, energie electrică și regenerabilă. Totodată, în contextul geopolitic actual, inclusiv războiul din Ucraina și politizarea comerțului din resurse energetice de către Rusia, au crescut exponențial riscurile de aprovizionare cu energie a Republicii Moldova. În cadrul episodului 66 al podcastului „Noi și Europa”, am discutat cu Carolina Novac, secretar de Stat în cadrul Ministerului Energiei al Republicii Moldova, despre vulnerabilități energetice, eficiența energetică și energia regenerabilă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pentru anul acesta, Ministerul Energiei are mai multe obiective, care, de altfel se regăsesc nu doar în obiectivele ministerului, dar se găsesc și în programul de activitate al noului guvern Recean, precum și în planul de acțiuni al Guvernului și planul național de dezvoltare. Prin urmare, vorbim despre obiective la nivel național ,dar și despre prioritățile pe care le avem față de Uniunea Europeană. La capitolul eficienței energetice, la nivel legislativ, vorbim despre 2 legi: Legea 139/2018 despre eficiența energetică și Legea de performanță a clădirilor. Aici, la nivel legislativ, aceste legi pe de o parte își propun informarea, dar și ridicarea cerințelor minime pe eficiență energetică. La nivel de proiecte, vorbim despre proiectul „Satul European”, unde mă bucur mult să spun că din 500 de proiecte, 25% din acestea sunt destinate segmentului de eficiență energetică. Deci vorbim despre undeva 45 de proiecte ce țin de iluminatul stradal și restul proiectelor care vizează renovarea și reabilitarea clădirilor din satele care au fost incluse și selectate în proiectul satul european”, a mai declarat Carolina Novac.

Carolina Novac este ferm convinsă că putem să ajungem la un punct unde să avem peste 50% din consumul energetic bazat pe producție proprie: „În primul rând, suntem totuși o țară agricolă și avem un potențial enorm pe partea de producție de biogaz. Noi avem un potențial și în capacități de instalare a tehnologiilor de incinerare a deșeurilor, avem o problemă cu deșeurile în Republica Moldova și o soluție este colectarea și reciclarea deșeurilor și ce nu se poate recicla, poate fi incinerat, astfel producând energie electrică și apă caldă inclusiv. Noi am demarat aceste proiecte de eficiență energetică, pentru că cred că putem reduce dramatic acest consum, ce poate aduce economii masive pentru bugetul țării noastre”.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să audiați versiunea integrală a celui mai nou episod al podcastului „Noi și Europa”, disponibilă online pe Apple Podcasts și pe site-ul www.ipre.md.

Podcastul „Noi și Europa” este un produs al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, dezvoltat în parteneriat cu Radio Chișinău, ZUGO și Fundația Konrad Adenauer.

Articole asemănătoare

Back to top button