fbpx

video | Talentul și pasiunea nu au vârstă. O pianistă franceză de 106 ani va lansa un nou album peste câteva luni

Colette Maze, o pianistă franceză în vârstă de 106 ani, va lansa un nou album de studio – al şaselea din discografia sa – în luna aprilie, relatează agenția Reuters citată de Agerpres.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Centenara a relatat că a început să cânte la pian de la vârsta de patru ani pentru că dorea să găsească în muzică acea căldură sufletească ce absenta din copilăria ei marcată de o educaţie strictă.

Ajunsă la vârsta de 106 ani, evoluţiile sale sunt încă pline de tandreţe atunci când artista cântă la unul dintre cele patru piane pe care le deţine în apartamentul ei din Paris, iar degetele ei abile par că abia ating clapele în timp ce interpretează fragmente compuse de Schumann, Debussy şi Chopin.

„Muzica e hrana mea, hrana mea pentru spirit şi pentru inimă”, a declarat pianista franceză.

Născută în 1914 într-o familie din clasa de mijloc, Colette a fost educată la domiciliu de mama ei, o femeie cu o disciplină strictă, iar tatăl ei era directorul unei fabrici de îngrăşăminte.

A studiat apoi la Ecole Normale de Musique din Paris, un conservator din arondismentul al XVI-lea, înainte de a începe o îndelungată carieră de artist acompaniator pentru şcolile muzicale din capitala Franţei.

Colette Maze spune că yoga şi gimnastica degetelor au ajutat-o să îşi păstreze agilitatea. De curând, artista franceză a înregistrat cel de-al şaselea album din discografia sa, sub forma unui material în trei volume audio, cu interpretări din opere de Debussy, ce va fi lansat în aprilie, scrie hotnews.ro.

Anul trecut, Colette Maze a înregistrat fragmente din opere de Debussy şi din creaţiile altui compozitor francez important, Erik Satie.

Singurul ei fiu, Fabrice Maze, născut în 1949, spune că mama lui este o inspiraţie pentru cei din jur, în special în aceste vremuri dificile marcate de pandemia de COVID-19.

„Pe de-o parte, te ajută pe plan moral. Să ştii că la 106 ani poţi să fii într-o formă bună dacă ai o pasiune în viaţă şi dacă ai grijă de tine. Asta e o veste bună. Pe de altă parte, simţul ei al umorului, bucuria ei şi dragostea ei de a trăi te fac să zâmbeşti”, a declarat acesta.

Articole asemănătoare

Back to top button