video | Hackathon la Bălți: 19 tineri au învățat despre cum trebuie să arate un proiect cu potențial de finanțare
19 tineri au încercat să convingă, la Hackathonul organizat de Asociația „Lex XXI”, că știu să dezvolte o afacere folosind instrumentele digitale. Timp de 3 zile, tinerii grupați în 7 echipe au învățat despre cum trebuie să arate proiectele câștigătoare, cu potențial de a fi finanțate.
„Scopul hackatonului e identificarea instrumentelor digitale pt a dezvolta sau a crea o afacere în Moldova. Timp de 3 zile, tinerii au stabilit o idee de afacere, după care au lucrat la un plan de afacere în baza acestei idei”, a explicat Svetlana Soloviova, coordonatoare de proiect la Asociația pentru Drepturile Omului „Lex XXI”.
„Și eu și toți mentorii – noi vorbeam între noi că vrem să punem 3 ani de facultate de economie în 3 ore. Nu știu cât de mult am reușit, dar am vrut să dăm noțiunile de bază pentru cei care nu cunosc, și să dăm informație mai avansată pt cei care cunosc câte ceva. Ne-am străduit să fie o balanță între lucrările teoretice și practice. Astfel, în fiecare zi am avut câte 2 traininguri, după care ei lucrau asupra proiectului. (…) Am chemat un antreprenor local de succes, tot tânăr, care a dezv propria afacere, și i-am învățat cum se scrie un proiect. Ce avem ca rezultate? Toate echipele au primul lor proiect deja scris. Cu siguranță că ideile lor se vor schimba, se vor maturiza, și când în viitor va veni timpul să scrie proiecte, deja vor avea experiența de a le scrie proiecte și vor avea capacitatea de a-l realiza și scrie”, a spus Pavel Curcovici, mentor și Local manager la Tekwill Bălți.
„Consider că ei în aceste trei zile au obținut abilități și în cadrul trainingurilor foarte utile pentru dânșii. Dar noi, la rândul nostru, o să ne străduim să-i susținem și să le dăm finanțatori la idee”, a spus Ion Bodrug, membru al juriului și președintele Asociației pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Informaționale.
„Suntem bucuroși că am găsim parteneri deschiși cu care colaborăm fructuos. Sperăm ca tinerii să ia cunoștințele necesare, pentru că au fost mentori foarte buni, profesori universitari, experți, reprezentanți ai companiilor care au adus un plus de idei. Sperăm ca evenimentul să nu fie ultimul”, a declarat Diana Grosu, președintela Asociației pentru Drepturile Omului „Lex 21”.
Pe lângă experiența acumulată, 3 echipe câștigătoare s-au ales cu un premiu de câte 1.000 de lei.
Evenimentul este parte a proiectului „Antreprenoriatul mai aproape de tinerii NEET din Bălți, Fălești și Sângerei: construim acasă!”, finanțat de Uniunea Europeană și Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene.