fbpx

studiu | Dormitul mai puțin de cinci ore duce la apariția mai multor boli la o vârstă înaintată

Cercetătorii au constatat că durata somnului de cinci ore sau mai puțin la vârsta de 50 de ani a fost asociată cu un risc de mortalitate cu 25% mai mare, scrie alephnews.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Adullții de peste 50 de ani care dorm mai puțin de cinci ore pe noapte pot avea un risc crescut de a dezvolta cel puțin două boli cronice, sugerează o cercetare.

Dovezile obținute din datele autodeclarate indică faptul că, în comparație cu cei care dorm până la șapte ore pe noapte, persoanele care au declarat că au dormit cinci ore sau mai puțin au avut cu 30% mai multe șanse de a fi diagnosticate cu boli – cum ar fi cancerul, diabetul sau bolile de inimă – pe parcursul a 25 de ani.

Pe baza acestor rezultate, publicate în revista Plos Medicine, cercetătorii implicați în studiu recomandă să dormiți între șapte și opt ore în fiecare noapte.

Dr. Severine Sabia, de la University College London’s Institute of Epidemiology & Health și Inserm, Universite Paris Cite, care este, de asemenea, unul dintre autorii principali ai studiului, a declarat: „Multimorbiditatea (două sau mai multe boli cronice) este în creștere în țările cu venituri ridicate și mai mult de jumătate dintre adulții în vârstă au acum cel puțin două boli cronice”.

Articole asemănătoare

Back to top button