fbpx

Poziția aurorelor boleare, schimbată de o furtună geomagnetică. Țările unde vor fi vizibile

O furtună geomagnetică declanşată de o explozie de energie solară a lovit Pământul luni, făcând ca aurorele boreale să lumineze cerul la latitudini mai mici decât de obicei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mai multe persoane vor putea vedea acest spectacol orbitor, aurorele fiind vizibile în Scoţia şi în nordul Angliei şi până la sud, în statele New York, Wisconsin şi Washington, potrivit autorităţilor din Statele Unite şi Marea Britanie, scrie mediafax.ro.

Efectele sunt aşteptate să continue marţi şi miercuri, potrivit Met Office din Marea Britanie, care a precizat că ar putea exista o „perioadă destul de activă de activitate geomagnetică”. Furtunile geomagnetice sunt perturbaţii de mari dimensiuni în câmpul magnetic al Pământului, cauzate de modificări ale vântului solar şi ale structurii câmpului magnetic interplanetar. Această ultimă furtună a fost declanşată sâmbătă de o puternică ejecţie de masă coronală – o explozie extrem de energică de lumină, material solar şi energie de la Soare, potrivit CNN.

Centrul de predicţie meteo spaţială al Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice a declarat că această furtună geomagnetică a fost una „moderată”, numind-o un eveniment „G2” pe scara sa de la 1 la 5. De asemenea, agenţia americană a precizat că impactul furtunii se va resimţi peste 55 de grade latitudine şi este posibil să apară fluctuaţii ale reţelei electrice.

Aurora boreală este determinată în principal de vânturile solare, particule emise de Soare care curg prin spaţiu şi sfâşie magnetosfera Pământului, creând un spectacol de lumini colorate

O astfel de vreme spaţială cauzată de soare este importantă de înţeles, deoarece, pe lângă ramificaţiile reţelei electrice, poate avea impact asupra sateliţilor, GPS-urilor, companiilor aeriene, rachetelor şi astronauţilor care lucrează în spaţiu.

În Marea Britanie, Met Office a anunţat că ar fi posibil să se întrezărească aurore marţi seară în cea mai mare parte a Scoţiei şi o „mică şansă” mai la sud, în nordul Angliei şi în Irlanda de Nord. Cu toate acestea, a avertizat că va fi înnorat, ceea ce va face puţin probabilă observarea lor.

Efectul furtunilor geomagnetice poate fi resimţit timp de mai multe zile, potrivit Met Office. Potrivit NASA, găurile coronale sunt regiuni de pe Soare în care câmpul magnetic al acestuia este deschis către spaţiul interplanetar, trimiţând materialul solar printr-un curent de vânt solar de mare viteză.

Soarele devine din ce în ce mai activ. Acesta a început un nou ciclu solar de 11 ani în 2019, iar maximul solar al ciclului actual, când activitatea atinge punctul culminant, se preconizează că va avea loc la mijlocul anului 2025.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button