fbpx

Plumbul din alimente: Comisia Europeană a decis reducerea drastică a nivelului maxim admis

Cercetările efectuate în ultimii ani de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor au condus la concluzia că plumbul poate cauza neurotoxicitate asupra dezvoltării la copiii mici și probleme cardiovasculare și nefrotoxicitate la adulți.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

În baza acestor studii și pentru a proteja sănătatea consumatorilor, Comisia Europeană a redus drastic nivelul maxim de plumb admis în diverse categorii de alimente, transmite publicația LantulAlimentar, transmite g4media.

Expunerea alimentară la plumb în alimente trebuie să fie redusă în cadrul Uniunii prin scăderea nivelurilor maxime existente sau prin stabilirea unor niveluri maxime suplimentare pentru produsele alimentare în cazul cărora nivelurile mai scăzute de plumb pot fi atinse în mod rezonabil, și anume organele comestibile, anumite alimente pentru sugari și copii de vârstă mică, sarea și ciupercile sălbatice.

Din aceleași motive, nivelurile maxime de plumb din vinuri trebuie reduse și trebuie stabilit un nivel maxim pentru vinul licoros în ceea ce privește produsele obținute din recolte viitoare. În cele din urmă, din aceleași motive, dar și pentru a contribui la combaterea practicilor frauduloase, cum ar fi adăugarea cromatului de plumb în curcumă, trebuie stabilite niveluri maxime pentru condimente.

De exemplu, potrivit noilor reglementări, nivelul maxim de plumb admis în lapte crud, lapte tratat termic și lapte destinat fabricării produselor pe bază de lapte este de 0,020 mg/kg.

Preparatele pentru sugari, formule de continuare și formule pentru copii de vârstă mică, nu trebuie să conțină mai mult de 0,020 mg/kg, dacă sunt comercializate sub formă de praf și 0,010 mg/kg dacă sunt comercializate sub formă lichidă.

Articole asemănătoare

Back to top button