fbpx

studiu | Legătura directă dintre somn şi dietă: Ce anume creşte pofta de mâncare şi greutatea corporală

În cadrul unui program amplu de slăbire care atinge nu numai alimentele, ci şi aspectele comportamentale, ar putea fi foarte util să includă câteva indicaţii pentru o bună „igienă a somnului”. Deşi odată s-a crezut că dormitul mult era o atitudine asociată cu lenea şi un stil de viaţă sedentar, s-a înţeles că o odihnă reparatoare adecvată este esenţială din mai multe motive. Unele experimente: cu cât dormi mai puţin, cu atât te îngraşi mai mult.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Testul

Cele mai recente cercetări care confirmă acest lucru au fost efectuate de experţi de la Universitatea din Chicago, care şi-au publicat rezultatele în revista ştiinţifică Jama (Journal of the American Medical Association). În sondajul care a luat în considerare 80 de adulţi supraponderali, adăugarea în medie a 1,2 ore de odihnă suplimentară pe noapte a dus la o reducere a aportului caloric total.

Participanţii au fost adulţi cu vârste cuprinse între 21 şi 40 de ani, cu o durată medie de somn de mai puţin de 6,5 ore pe noapte. După o perioadă de somn obişnuit de 2 săptămâni (fără modificări de program) au fost împărţiţi în 2 grupe: primul a urmat o şedinţă de consiliere personalizată care a fost menită să ajute oamenii să doarmă mai mult, până la obiectivul de 8 ore şi jumătate în total, scrie Mediafax.

Al doilea grup a servit drept „control”, adică termen de comparaţie. După încă două săptămâni, durata de somn a primului grup a crescut cu aproximativ 1,2 ore pe noapte şi, în acelaşi timp, s-a înregistrat o scădere a aportului de energie în comparaţie cu grupul de control. Modificarea duratei somnului a fost invers corelată cu caloriile consumate.

Mecanismele

Participanţii care s-au odihnit mai mult, chiar şi fără îndrumări alimentare, au mâncat spontan mai puţin, aşa că au slăbit mai mult. În ciuda unor limitări inerente studiului şi legate mai ales de faptul că participanţii erau deja supraponderali şi dormeau puţin, rezultatele nu i-au surprins pe cei care se ocupă de aceste probleme.

„Este o confirmare: durata scurtă a somnului a fost de mult recunoscută ca un factor de risc pentru obezitate. Este dovedit că dormitul mai puţin tinde să mănânce mai mult”, explică Luigi Ferini-Strambi, directorul Centrului de Medicină a Somnului al Spitalului Irccs San Raffaele din Milano.

Articole asemănătoare

Back to top button