fbpx

Istoria discului zburător. Lucruri neștiute despre Frisbee

De-a lungul istoriei, oamenii şi-au asigurat supravieţuirea ca specie prin creativitate, inventând de la primele unelte din piatră cioplită până la internet şi la colonizarea spaţiului extraterestru. Fără invenţii şi inventatori omenirea n-ar fi putut evolua. Se spune că cele mai bune idei sunt cele mai simple. Astfel, printre numeroasele invenții simple se numără și Frisbee, celebrul disc de plastic zburător, scrie libertatea.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ce este discul Frisbee?

Este un disc de plastic aerodinamic, plat, care de obicei are un diametru de 20 până la 25 de centimetri. Acesta este lansat printr-o mișcare din încheietura mâinii și planează pe o anumită distanță, în funcție de puterea cu care este aruncat, imprimându-i-se o mișcare de rotație.

Rotirea discului conferă o forță giroscopică stabilizatoare, permițându-i să fie îndreptat cu precizie și aruncat la distanță. Frisbee este disponibil într-o gamă variată de modele. Forma și calitatea discului Frisbee au o influență semnificativă asupra distanței pe care acesta o poate parcurge. Discurile în formă de inel, denumite „aerobies”, zboară pe distanțe mai mari comparativ cu cele tradiționale.

Cine și când a inventat discul Frisbee?

Povestea a început în seara de Ziua Recunoștinței a anului 1937 și avea să devină unul dintre cele mai de succes business-uri din lume. Discul propriu-zis și, mai apoi, popularul joc s-au născut dintr-o pură întâmplare.

Antreprenorul american Walter Frederick „Fred” Morrison și iubita lui Lucille, care avea să-i devină soție, se jucau pe o plajă din California cu forme metalice pentru prăjituri. Walter Frederick „Fred” Morrison Cei doi au descoperit că acele capace metalice pe care le arunca Lucille zburau mai bine și mai mult. Așa i-a venit lui Fred Morisson ideea unui disc zburător destinat divertismentului.

Astfel, la începutul anilor 1940, el și prietenul său, Warren Franscioni, au inventat un disc aerodinamic din plastic, pe care l-au denumit „Flying Saucer”. În 1957, compania californiană de jocuri „Wham-O” avea să-i cumpere lui Morisson invenția și să comercializeze discurile sub numele de „Pluto Platter”, cu precădere la bâlciurile locale. Walter Frederick Morrison a încetat din viață în 2010, la vârsta de 90 de ani.

Cum a ajuns să se numească Frisbee?

Noul proprietar al drepturilor asupra invenției a schimbat numele jucăriei în „Frisbie” pentru a aminti de producătorul de prăjituri „Frisbie Pie Company” și de ambalajele care au reprezentat sursa de inspirație.

Însă, un an mai târziu, compania a modificat modul de scriere a numelui din „Frisbie” în Frisbee” pentru a nu se încălca drepturile de marcă.

O altă legendă spune că, de fapt, studenții de la Universitatea Yale au fost cei care au botezat discul zburător „Frisbee”. Aceștia se distrau aruncând de la unii la alții ambalajele rotunde ale prăjiturilor pe care campusul studențesc le primea de la același furnizor de prăjituri. Discul inventat de Morrison s-a vândut în anii 1950 în sute de milioane de exemplare în întreaga lume.

Cine deține acum licența pentru discul Frisbee?

Forma aerodinamică a dispozitivului îi permitea să zboare mai departe și mai precis decât o formă de plăcintă, fiind menţinut în aer de rotaţia imprimată în momentul aruncării.

Versiunea modernă a discului Frisbee a fost îmbunătățită de Edward Headrick, în anul 1964 pentru a-l face mai precis și mai stabil atunci când este lansat. Acesta a fost angajat în funcția de director general și vicepreședinte de marketing al „Wham-O”.

Foto: unc.edu

Frisbee-ul a fost folosit într-un joc sportiv la sfârșitul anilor 1960 de către elevii liceului Columbia din Maplewood (SUA), care s-a dezvoltat în sportul cunoscut acum sub denumirea de „Ultimate”. În prezent, peste 60 de producători din întreaga lume fabrică celebrele discuri zburătoare. „Frisbee”-ul oficial este deținut de compania „Mattel Toy Manufacturers”, care a cumpărat jucăria de la „Wham-O” în 1994.

Articole asemănătoare

Back to top button