interviu | Regizoarea Natalia Curea a revenit de la Festivalul de la Cannes: E important pentru cariera oricărui regizor, scenarist sau actor să ajungă aici
Nouă ani în urmă, regizoarea moldoveancă stabilită în SUA a ajuns la New York datorită unui program internațional pentru studenți. De atunci, viața ei a luat o altă întorsătură.
„La vremea aceea îmi doream foarte mult să mă fac jurnalistă. Am absolvit facultatea de Jurnalism și Relații Publice la Chișinău și începusem să activez în calitate de reporter la Tele-Radio Moldova. Însă cred că experiența americană m-a marcat profund, pentru că, un an mai târziu m-am întors în Statele Unite. Probabil că așa mi-a fost destinat. Uitându-mă în urmă, am înțeles că toate alegerile și deciziile pe care le-am făcut m-au adus exact acolo unde trebuie să fiu – în lumea filmului”, povestește Natalia.
A studiat Film și Producție video la Colegiul de la New York. Experiența și cunoștințele de acolo a motivat-o să înceapă producția unui scurtmetraj – „Jump”.
„Cred că filmele au un impact mare asupra oamenilor, motiv pentru care mi-am ales această meserie. Vreau să arăt unele probleme importante de care ne izbim în viața zilnică și să venim cu soluții. Filmul nu este doar o formă de divertisment, ci și un mijloc prin care transmiți un mesaj societății. Sper să-mi reușească”.
„Jump” a fost lansat în timpul epidemiei. De aceea, experiența a fost una diferită de ceilalți ani. Majoritatea cinematografelor au fost închise și festivalurile de film anulate. Nu prea am avut parte de o experiență colectivă, în care oamenii să vină la cinema și să discute despre film pentru că acesta a fost difuzat mai mult online. Cu toate acestea, „Jump” a fost bine primit atât din partea spectatorilor, cât și a criticilor. Protagonistul filmului, Alfred, este un personaj veritabil, iar din acest motiv, mulți s-au putut identifica cu el. Deci într-un fel, personajul ne face să reflectăm asupra propriilor momente de eșec”, a relatat regizoarea.
Natalia Curea, despre Cannes: „Este o experiență unică și cu siguranță voi reveni”
În perioada 17-28 mai, regizoarea a fost invitată și acreditată la Festivalul de Film de la Cannes. A rămas impresionată și onorată în același timp de participare, unde a vizionat mai multe pelicule cinema și a cunoscut mai multe personalități notorii din domeniul filmului.
„Eu am fost acreditată încă din luna martie, dar nu știam exact dacă voi merge pentru că aveam niște planuri interesante la New York. E posibil ca din toamnă să activez la o televiziune de acolo. Ei bine, după multe frământări, am decis totuși să particip la Cannes. Consider că e important pentru cariera oricărui regizor, scenarist sau actor să ajungă aici. Este, într-adevăr, o experiență unică și cu siguranță voi reveni. Încă mai simt emoțiile pe care le-am avut în ziua când am primit email-ul cu acreditarea”.
Actualmente, Natalia Curea lucrează la un scenariu pentru un lung metraj. Nu poate oferi mai multe detalii, dar crede cu vehemență că un film bun are puterea să schimbe percepții greșite și să transforme cumva conștiința socială.
„Este un proces lung și complicat, care depinde de o grămadă de oameni în spate. Nu e ușor să faci un film, pentru căt totul depinde, până la urmă, de buget. Mi-ar plăcea însă să realizez o producție moldovenească în care să reflecte dilemele cu care se confruntă societatea noastră. Avem multe povești și subiecte reale care merită arătate, cred eu”.
„Le recomand tinerilor începători să citească și să scrie mult”
Cât pentru tinerii începători care visează la un job în domeniul cineast, regizoarea are mai multe sugestii și îndemne cum să se dezvolte și să obțină succes.
„Le recomand tinerilor începători să citească și să scrie mult. E important să ai cunoștințe din diverse domenii atunci când îți alegi o ocupație creativă. Talentul se formează în timp și prin experiență. Dar dincolo de asta, e nevoie să acumulezi un set de cunoștințe la nivel social, cultural și estetic pentru a scrie un scenariu și a regiza un film. În același timp, nu trebuie sa lipsească spiritul de observație, empatia în relație cu oamenii și corectitudine în tot ceea ce facem”.