fbpx

Greșelile pe care la fac bărbații și femeile în relații. Psihologul Mariana Bargan explică cum procedăm în cazul conflictelor de cuplu

Odată ce ați acceptat să formați un cuplu, mai devreme sau mai târziu vor apărea neînțelegeri în relație. Specialiștii, însă, spun că certurile nu trebuie evitate, deoarece ne ajută să ne înțelegem mai bine unul pe celălalt.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Despre relații, neînțelegeri și depășirea conflictelor am discutat cu Mariana Bargan, psiholog practicant, psihanalitic specializat în relația de cuplu și dezvoltare personală. Experta a dezvăluit pentru ZUGO care sunt greșelile pe care le fac oamenii și cum să caute căi de împăcare.

Ce înseamnă psihoterapia de cuplu și de ce ar avea nevoie orice relație de aceste consultații

Psihoterapia de cuplu este, în esență, o discuție prin intermediul căreia încercăm să identificăm problema cu care se confruntă clientul în viața personală și să căutăm soluții optime, deoarece în fiecare relație sunt lucruri care ar putea fi îmbunătățite sau care ar putea deveni puțin mai bune.

În ultimul an, în contextul pandemiei, în presă au apărut informații despre scăderea numărului de divorțuri în țară. Care este realitatea din cabinetul de terapie?

Da, am văzut și eu acele articole. Unele spuneau că a scăzut numărul divorțurilor, altele afirmau că a crescut. Conform statisticilor, putem observa, din păcate, că totuși cea de a doua variantă reflectă realitatea. Partenerii de cuplu, din cauza restricțiilor și carantinei, au fost nevoiți să petreacă mult mai mult timp împreună decât de obicei, într-un spațiu închis, presați și cu nervii întinși la maxim de ceea ce se întâmplă în jur.

Astfel, au ieșit la suprafață multe probleme, pe care se străduiau să le ascundă mai înainte. Clienții mei sunt în mare parte persoane necăsătorite, care se află într-o relație de cuplu sau își doresc acest lucru, însă am avut și câțiva clienți care într-adevăr se aflau în procesul de divorț, în majoritatea cazurilor erau implicați și copii și am încercat să îi ajut să depășească mai ușor această perioadă.

De ce se ceartă cuplurile și de ce schimbări ar avea nevoie pentru a avea o relație armonioasă?

Certurile sunt un lucru normal și chiar benefic într-o relație, mai ales la început, având tendința de a deveni mai rare pe parcurs. Cearta nu trebuie evitată, ea ne ajută să ne cunoaștem mai bine. Important este să ne certăm corect. Să nu ridicăm vocea, să nu ne ofensăm unul pe altul, să vorbim din numele propriei persoane etc. În acest sens, vă recomand cartea „Iubirea se construiește în doi”. Pentru o relație armonioasă e nevoie de muncă și implicare.

Filozoful Kahlil Gibran spunea că „Dacă iubești pe cineva, eliberează-l. Dacă se întoarce, a fost întotdeauna al tău. Dacă nu, nu a fost niciodată”. Ce părere ai despre această afirmație?

Este o afirmație reușită despre libertatea dintr-o relație. Avem și echivalentul în limba română în versurile lui Nicolae Dabija: „A mea întotdeauna și a mea niciodată”. Persoana iubită nu este un obiect care ne aparține. Cu cât suntem mai posesivi și mai însetați de control, cu atât îl vom îndepărta mai mult pe cel drag de lângă noi. Oamenii se nasc liberi și așa trebuie să rămână.

Ce simți atunci când unele cupluri cu care lucrezi se despart și nu își mai oferă o șansă?

În unele cazuri simt tristețe și recunosc, uneori simt frustrare sau furie, pentru că sunt despărțiri care puteau fi evitate dacă clienții mei se țineau de planul pe care l-am făcut împreună la cabinet sau respectau practicile recomandate. Este ca și atunci când începi un tratament, iei pastilele câteva zile, începi să te simți mai bine și la un moment dat renunți la ele, fără a duce tratamentul la bun sfârșit. Dar sunt și cazuri de despărțiri în care mă simt bine, la fel și clienții mei, care au găsit curajul și puterea de a ieși dintr-o relație toxică.

Care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac bărbații față de partenerele lor și invers?

O greșeală comună pe care o fac bărbații la adresa partenerelor este aceea de a le oferi ultimele locuri în clasament. Pentru mulți bărbați femeia de lângă ei nu reprezintă o prioritate. Pe primele locuri se află cariera, hobby-urile, prietenii, părinții etc. Astfel, femeile nu se simt iubite, nu se simt importante și apreciate. O greșeală pe care o fac femeile este aceea de a nu susține bărbatul. Pentru majoritatea bărbaților susținerea este cel mai important lucru, chiar mai important decât iubirea.

Ce părere ai despre faptul că unii părinți se implică în relațiile copiilor?

Îi înțeleg pe acești părinți și îi compătimesc pe copii. Acest fenomen apare cel mai des atunci când părinții au prea mult timp liber, când nu prea au cu ce se ocupa și încep să se ocupe de viața personală a copiilor. Cu apariția unor noi activități, pasiuni în viața lor, lucrurile se schimbă. La rândul lor, îi sfătuiesc pe copii să încerce să rezolve această problemă cu respect și cu tact, să poarte discuții cu părinții lor, să nu le dea atâtea motive de îngrijorare și să nu abordeze problema dintr-o poziție de superioritate.

Relațiile sexuale sunt importante într-un cuplu sau nu?

Relațiile sexuale sunt ceea ce diferențiază o relație de cuplu de o relație de prietenie.

După părerea ta, se rezolvă situațiile de criză dintr-un cuplu odată cu nașterea copiilor?

Uneori funcționează, de cele mai multe ori, nu. Din păcate este un „truc” simplu și eficient pe termen scurt, la care apelează multe femei pentru a ține un bărbat aproape. Întâlnim această tehnică peste tot, în cărți, filme etc. Dacă copilul este unicul lucru care îi leagă pe cei doi, atunci când copilul crește mare și pleacă, nu mai rămâne nimic.

Pe tine te-a ajutat faptul că ai studiat psihologia să te cunoști imediat și să gestionezi mai bine anumite stări față de omul tău?

Psihologia m-a ajutat și încă mă ajută să-mi rezolv, în primul rând, propriile probleme și frământări interioare, și să mă descopăr în fiecare zi dintr-un alt unghi de vedere. Totodată, nu ezit să apelez la rândul meu la alți specialiști, pentru că am tendința să fiu subiectivă de cele mai multe ori, când vine vorba de propriile probleme, și acest lucru îmi încețoșează gândirea logică.

Ce soluții există pentru cei care îşi doresc să îşi salveze relaţiile, dar nu au încă resurse financiare pentru terapie?

Dacă vorbim despre adolescenți există psihologul școlar, la care pot apela gratuit. De asemenea, sunt pagini online care oferă consultații gratuite, cum ar fi 7cups.com. Pot împrumuta cărți de la bibliotecă despre relații, cum ar fi cele scrise de Allan și Barbara Pease, Gary Chapman. Sunt multe filmulețe pe YouTube pe acest subiect. Pot apela la un preot duhovnic. Și nu în ultimul rând, pot apela la un instrument simplu, dar extrem de eficient în rezolvarea conflictelor, și anume comunicarea. Sunt multe soluții alternative.

Autoare: Cristina Stolearenco

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button