fbpx

foto | „Miresele din Republica Moldova au gusturi”. Află care este povestea creării podoabelor vestimentare

Multe fete visează la acea zi când își vor pune voalul și vor îmbrăca rochia albă. Detaliile joacă un rol important în timpul pregătirilor pentru nuntă, iar despre tendințe aflăm de la Patricia Paulenco, creatoarea rochiilor de mireasă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

– Ce materiale se folosesc pentru confecționarea rochiilor de mireasă?

Există o diversitate de țesături și dantele care ne ajută la confecționarea rochiilor. Pentru a face baza unei rochițe este nevoie de: Satin, tul, chantilly (uneori poate fi și brodată manual, cu mărgelușe) și glitter (țesătură sclipitoare care se tot menține în topul preferințelor deja de trei ani).

– Cât timp se face o rochie?

– Procesul de creare a unei rochițe poate dura de la o zi până la maxim două săptămâni. Au fost chiar și cazuri când am creat rochițe într-o zi. Un exemplu este de vreo trei ani în urmă, când a venit la noi viitoarea mireasă, direct de la aeroport, cu tot cu valiză, stresată că în următoarea zi are ceremonia și nu are rochiță. Nu a fost absolut o problema pentru noi, deoarece ne cunoaștem capacitățile. Am luat imediat măsurile, ne-a explicat ce model își dorește și până seară mireasa a plecat acasă cu tot cu rochie.

– Actualmente, cât de mult sunt dispuse miresele să investească pentru rochie?

– Mereu au existat mirese care sunt dispuse să cheltuie o sumă mare pentru rochii și cele care au un buget limitat. Vreau să concretizez un lucru, dacă rochița e mai ieftină, nu înseamnă e și mai urâtă sau este creată din materiale de calitate mai joasă. Pentru noi acest lucru nu există. Investim în orice rochiță care ajunge în salonul nostru. Au fost cazuri când o mireasă poate să măsoare o rochiță de 10.000 lei și să nu i se potrivească și sa măsoare mai apoi o rochița de 5000 de lei și sa arate superb în ea.

– Dacă ați putea, ce ați schimba în ținuta mireselor din țara noastră?

– Chiar nu aș schimba nimic. Miresele din Republica Moldova au gusturi. Probabil posibilitatea de a vizita alte țări sau de a naviga pe internet și de a observa care sunt noile tendințe cumva au intrat în obiceiurile lor. Chiar mă bucur atunci când miresele vin la noi sau citind pe rețele de socializare că avem rochițe destul de stilate și la prețuri accesibile.

– Ați prefera să vedeți mirese cu sau fără un voal?

– Gusturile nu se discută. E alegerea fiecăreia. Pentru mine voalul este un accesoriu foarte important, mai ales pentru cununia religioasă. Cu un voal confecționat din tul și lung nu ai cum să dai greș.

– Dacă tot suntem în perioada pandemiei, care au fost tendințele pentru anul 2020 și 2021?

– Tendințele anului 2020 și 2021 sunt practic la fel. Așa cum ceremoniile au fost anulate sau limitate la un număr strict de persoane, evident că și miresele au căutat rochii mai simple, minimaliste și desigur cu un buget mai restrâns. Rochițele scurte au fost și sunt încă în topul preferințelor. Ele sunt ideale atât pentru cununie, cât și pentru înscriere și plus la asta sunt foarte comode.

– Care sunt trei caracteristici ale unei rochii de mireasă perfecte?

– O rochiță perfectă, după mine, trebuie să fie confecționată din materiale calitative și să aibă un design frumos, să fie cusută profesional și evident să i se potrivească viitoarei mirese.

– Care este prețul minim și cel maxim al unei rochii de mireasă?

– O rochiță de mireasă poate să pornească de la 2000 de lei si să ajungă la o sumă destul de mare, dar așa cum timpurile sunt mai complicate și miresele au un buget mai restrâns, evident că nu are rost acum să investim în rochițe foarte bogate.

– Știm că multe mirese vin la probă cu membrii familiei sau prietene. Asta face mai complicat procesul de alegere a unei rochii sau din contra, e mai ușor?

– Bună întrebare. Câți oameni, atâtea păreri. Ideal ar fi ca o mireasă să vină la probe singură sau cu cei mai apropiați: Mama, tata, sora, fratele sau chiar viitorul soț (dar sunt mirese care doresc să le facă surpriză plăcută soților chiar în ziua evenimentului). Au fost cazuri când veneau câte 6-8 persoane alături de mireasă la probe și îi influențau alegerea.

– Rochii simple sau rochii bogate. Care este alegerea dumneavoastră?

– De fiecare când confecționăm o rochie minimalistă sau una bogată mă îndrăgostesc în ele. Fiecare are farmecul lor și de aceea le înțeleg pe mirese care nu se pot decide din prima ce rochiță să aleagă și vin la probe de mai multe ori. Totuși, e un eveniment care-ți marchează viața.

Autor: Cristina Stolearenco, stagiară

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button