foto | Învață cum să-și transforme ideile în proiecte: Experiența fetelor din tabăra GirlsGoIT
64 de fete din raioanele Republicii Moldova au participat în aceste zile la tabăra de vară GirlsGo IT – un program unic în țară, în cadrul căruia, timp de 10 zile, și-au aprofundat cunoștințele în domeniul IT. Tinerele au învățat cum să dezvolte aplicații web, devenind ulterior ambasadoare ale proiectului în comunitatea din care vin.
Participantele din acest an au avut posibilitatea de a se înscrie la una din cele cinci discipline: Frontend Static, Frontend Dynamic, Prototipare, Securitate Informațională sau Data Science.
„Am decis să fac parte din acest proiect datorită prietenelor mele. Una a devenit ambasadoare, iar alta este mentor aici. Ele îmi povesteau mult despre bootcamp-uri și așa am decis să vin și eu. Îmi place foarte mult tot ce ține de Arduino și Modelare 3D, iar în aceste zile am creat împreună cu mentorul meu chestii uimitoare. Am făcut diverse senzore de lumină, de miros, am creat senzori de apă, de temperatură și multe alte lucruri. Aici am descoperit cum pot să-mi transform ideile și conceptele în obiecte reale, dar și cum este să lucrezi în echipă”, ne-a povestit Xenia Musteață (16 ani), participantă la tabăra GirlsGoIT.
La același track s-a înscris și Ana Focșa. Tânăra a venit din raionul Anenii Noi și spune că în aceste zile a înțeles încă o dată că domeniul IT este viitorul ei, iar pentru ca ideile sale să devină realitate este nevoie de răbdare și multă migală.
„Am venit la această tabără pentru că voiam să învăț lucruri noi despre IT. Inițial nu știam sigur dacă acesta este domeniul pe care vreau să îl aleg în viitor, dar perioada pe care am petrecut-o aici m-a făcut să mă decid referitor la ce vreau să fac în viitor. Tema era o cameră de karaoke, așa că noi am creat 3D aceasă cameră. Am creat boxele, dulapurile, mesele și mobila necesară. Cred că este foarte importantă creativitatea și inteligența pentru a crea toate aceste lucruri”, a declarat participanta la tabără.
Ghidate de mentori experimentați, fetele și-au dezvoltat propriile proiecte cu care vor merge în comunitatea de unde vin, iar împreună cu echipa de acolo vor contribui la dezvoltarea acestuia.
Adelina, de exemplu, vine din Strășeni, iar împreună cu fetele din echipă au creat un site web prin intermediul căruia își propune să informeze cât mai mulți oameni despre procesul de încălzire globală și cum poate fi oprit.
„În cadrul taberei am învățat tot ce ține de limbajul HTML și CSS. Proiectul nostru reprezintă o pagină informațională despre încălzirea globală care va trata tema schimbării climei, topirii ghețarilor și dezastrelor naturale. Prin intermediul acestei pagini intenționăm să informăm cât mai mulți oameni despre cum pot fi soluționate aceste probleme cu care ne confruntăm și să conștietizăm cât de mult ne pot afecta”, ne-a relatat Adelina Vlasov.
Fetele au fost ghidate de către o echipă de mentore, majoritatea fiind absolvente ale taberei de vară sau toamnă GirlsGoIT.
Acestea spun că este o experiență inedită de a împărtăși propriile cunoștințe, dar și de a combate împreună stereotipurile legate de egalitate de gen în domeniul IT.
„Sunt mentoră la disciplina Prototipare, iar vara aceasta am făcut un an de când mentorez. Am descoperit lumea electronicii în 2021, apoi am participat la mai multe proiecte din cadrul programul GirlsGoIT. În acest an am avut parte de o experiență minunată și am învățat peste 300 de tinere din diferite regiuni ale țării. În urma participării la această tabără, fetele se vor alege în primul rând cu experiență și cu un certificat care le dovedește cunoștințele. Totodată, în viitor acestea vor putea participa la internshipuri și chiar s-ar putea angaja în cadrul companiilor partenere ale programului”, ne-a spus mentora Ariana Axentie.
„Am ajuns să fiu trainer tot prin experiența de a fi participantă în cadrul acestui proiect. Am participat în anul 2022 la un bootcamp și am rămas pasionată de tot ce înseamnă electronică, de aceea am decis să studiez mai aprofundat acest capitol și ulterior am devenit mentor. Îmi place foarte mult această experiență, deoarece pentru mine valoarea de bază este să învăț alte tinere despre oportunitățile pe care le oferă acest domeniu. Mai ales că microelectronica este un domeniu în care multe fete nu au curaj să se avânte. Participarea la această tabără le va deschide multe uși fetelor”, ne-a spus Nicoli Streșină, mentoră și ea.
Potrivit asistentei de proiect, Irina Oală, în acest an, din peste 500 de fete care s-au înscris în proiect, doar 64 au fost acceptate. Acestea au completat un formular în baza căruia au fost evaluate cunoștințele în domeniu.
„Scopul nostru este de a încuraja fetele să se implice în comunitate și să vadă dacă se regăsesc în acest domeniu. Din 526 de fete care au aplicat am ales 64. A fost complicat, dar am reușit cu ajutorul echipei. Ne dorim foarte mult ca fetele care în acest sunt în calitate de participante la anul să vină în calitate de metore. Noi le încurajăm și mai departe prin cursuri care o să le vor fie prezentate la sfârșitul taberei, deoarece acesta este un proiect continu”, a explicat Irina Oală.
Participarea la tabăra GirlsGoIT este gratuită și are scopul de a încuraja tinerele din Republica Moldova să-și dezvolte abilitățile și să-și creeze o carieră în domeniul IT. Aceasta se încheie pe 30 iulie și este organizată în parteneriat cu Liechtenstein Developement Service Moldova, Ministerul Educației al Republicii Moldova, Tekedu și companiile partenere din domeniul IT din Republica Moldova.