fbpx

Cum trăiește un român plecat din țară acum 17 ani în Siberia, la -43 de grade

Marius Giura (48 de ani) este din Alba Iulia și a ales să trăiască în Siberia alături de familia sa, unde este pastor misionar al Bisericii Baptiste. El slujește în Ulan-Udia, Buriatia, teritoriul unui vechi trib mongol, transmite alba24.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ce înseamnă să mergi la cumpărături atunci când afară, mercurul din termometru se prăbușește, sau cum funcționează mașina la -40 de grade, sunt câteva din experiențele acestuia: „Respiri greu, nările ți se lipesc, iar mustățile încep să facă țurțuri după câteva respirații în aerul geros de-afară”, a scris acesta pe site-urile de socializare.

Bărbatul anunță că niciodată nu a fost așa de frig cum în acest an:

„Neoficial, prin diferite suburbii ale orașului au mai fost temperaturi de minus 40 și ceva de grade. Am fost de dimineață pe jos să fac niște cumpărături: lapte, pâine, cartofi la vreo trei magazine prin jurul casei, rază de 500 m. Dacă nu stai mult pe-afară, reziști cât de cât”.

El are o familie cu o soție și cinci copii.

Ce spune Marius despre cum se comportă mașina la ger extrem

„La aceste temperaturi amortizoarele mașinilor nu mai funcționează aproape deloc, ieri, la cea mai mică denivelare, pe față auzeam de parcă s-ar lovi undeva fier de fier, sec. Ușile se închid cu greu, din a 3-4-a încercare.

Căldură cât să nu îngheți, și aia după o jumătate de oră de tors a motorului. Prin oraș, cu opriri, porniri, pauze, încălziri de motor. Dacă e afară, în astfel de condiții motorul trebuie să meargă cam 30 de minute la fiecare oră, altfel riști să nu-l mai pornești.

Copiii-s și ei acasă, toate școlile sunt închise. Vremuri de căutat o carte bună prin bibliotecă. Sau un film interesant pe net.

Doamne ajută!

P.S.: Ce păcat că-n inimile multora (celor mai mulți?!) pe-aici e mai ger ca afară!”

Unde este Ulan-Ude

Ulan-Ude este capitala Buriatiei, Rusia, situată la aproximativ 100 de kilometri la sud-est de Lacul Baikal, pe râul Uda, la confluența sa cu Selenga și la 5600 de kilometri de Moscova.

Conform recensământului din 2021, în Ulan-Ude locuiau 437.565 de persoane, făcând orașul al treilea ca mărime din Orientul Îndepărtat al Rusiei, după populație.

Articole asemănătoare

Back to top button