video | Cum s-a implicat un ofițer-psiholog din Sîngerei în oferirea sprijinului emoțional pentru refugiații din Ucraina
Războiul din Ucraina a generat o criză umanitară fără precedent în întreaga regiune. În aceste circumstanțe, Republica Moldova și-a asumat gestiunea fluxului enorm de refugiați care vin în țara noastră.
În acest context, pe lângă ajutorul umanitar și emoțional oferit de către Republica Moldova cetățenilor ucraineni, înțelegem cât este de importantă comunicarea și informarea corectă, transparentă și deschisă la acest subiect sensibil.
Ministerul Afacerilor Interne a creat un reportaj video despre o doamnă ofițer psiholog care s-a implicat în oferirea suportului emoțional pentru refugiații din Ucraina. Natalia Croitor este ofițer psiholog al Inspectoratului de Poliție din orașul Sîngerei, ea a fost delegată, pentru o perioadă de timp, să gestioneze fluxul de migranți la vama Unguri.
„Veneau multe persoane, mame cu copii, mame însărcinate, cărucioare cu copii, erau înghețați, deoarece era foarte frig afară. În acele clipe, mă gândeam numai la copiii mei… am răbufnit emoțional”, spune Natalia.
Din toate cazurile prin care a trecut atunci Natalia, în perioada aceea, unul a marcat-o extrem de tare. Este vorba despre o doamnă care venea cu trei copii dinspre vamă, care văzând-o pe Natalia în ținută de serviciu, s-a apropiat direct de ea.
Doamna ofițer psiholog a înțeles că aceasta are nevoie de ajutor și că poate să o ajute cumva. „Intrând în discuție cu ea, mi-a povestit că este căpitan de poliție, este colegă cu mine. Copiii trebuiau să ajungă la Bălți. I-am propus doamnei că pot să-mi iau toată responsabilitatea și obligațiunea de a-mi da copiii mie, pentru că eram cu mașina de serviciu, cu șoferul și eram gata să-i ajut”, povestește Natalia Croitor.
Mama refugiată din Ucraina trebuia să plece înapoi, iar această decizie a creat cel mai emoționant moment pentru Natalia, deoarece venise momentul despărțirii mamei de copiii săi. Au fost emoții de nedescris pentru angajata din Sîngerei, Natalia știa, că numai o mamă poate să înțeleagă cum e să-ți lași copiii în țară străină și nu știu cui.
„Am ieșit afară… au început să se cuprindă mama cu fiica… și la mine lacrimile… nu puteam să le țin. S-au cuprins… Eu am luat copiii, ne-am dus sus în locație, acolo erau paturi unde copiii puteau să se odihnească. Am intrat în comunicare cu ei, am început să le comut atenția în altă parte. Au început să îmi povestească despre ei, care sunt ocupațiile lor… și așa puțin i-am liniștit și i-am asigurat că eu voi fi responsabilă până la ultimul moment”, povestește emoționată ofițera din Sîngerei.
După ce Natalia a avut grijă de copiii refugiați și ulterior i-a predat mai departe persoanei responsabile, aceasta a mers acasă — acolo unde o așteptau deja copiii ei, care dormeau liniștiți și dulce. În acea clipă, Natalia a răbufnit în plâns și a zis ”Doamne, cât e de bine să fie pace pe pământ”.
„Vin cu un îndemn pentru fiecare dintre noi, haideți să fim mai generoși, să fim mai buni unul cu altul, să acordăm suport și ajutor persoanelor care au nevoie, persoanelor refugiate. Anume ei sunt cei care au nevoie chiar și de cel mai mic suport emoțional, psihologic și moral”, a transmit Natalia Croitor.
Vă invităm să vizionați reportajul video la acest link.