fbpx

Care sunt diferențele dintre o persoană vegană și vegetariană? Ambele nu mănâncă carne, însă…

Dietele pe bază de legume au fost întotdeauna la mare căutare. Potrivit studiilor, în perioada 2000 – 2017, consumul produselor lactate de origine animală a scăzut cu 24%, acestea fiind înlocuite cu laptele de cocos, migdale sau ovăz. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Deși nu există o definiţie clară a dietelor pe bază de plante, experţii sunt de părere că prioritar este consumul de plante, iar mai apoi consumul ocazional şi în cantităţi mici de produse de origine animală. Aici apar două clasificări: vegetarianismul şi veganismul.

Ce înseamnă să fii vegetarian?

Să fii vegetarian înseamnă să nu consumi niciun fel de carne, fie ea carne roşie, de pui sau peşte. În schimb sunt permise produse precum ouă sau lactate. Persoanele care consumă doar ouă în dietă se numesc ovo-vegetarieni, cei care consumă doar lactate se numesc lacto-vegetarieni, iar cei care consumă şi ouă şi produse lactate se numesc lacto-ovo-vegetarieni.

Mai există şi pescatarieni, acele persoane care consumă peşte şi fructe de mare, dar nu şi carne roşie sau de pui, deşi aceştia nu sunt consideraţi ca parte a comunităţii de vegetarieni.

Astăzi, 1 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Vegetarienilor. Instituită în 1978, această sărbătoare promovează stilul sănătos de viață și exprimarea compasiunii față de animale.

Ce înseamnă să fii vegan?

Veganismul exclude toate alimentele de origine animală, de la carne şi fructe de mare, până la ouă, produse lactate sau orice alt ingredient derivat din animale, inclusiv mierea şi gelatina. În general, veganismul se extinde către un stil de viaţă care include să nu foloseşti materiale derivate din animale, inclusiv piele, blană, lemn sau mătase. Produsele de casă precum săpunurile sau cosmeticele sunt excluse, mai ales dacă sunt făcute sau testate pe animale.

Din punct de vedere al valorilor nutriţionale, lipsa cărnii poate fi o provocare pentru că se pierd anumiţi nutrienţi precum vitamina D, B12, fier, zinc şi calciu.

Cu toate acestea, principalul motiv pentru care se trece la stilul de viață vegan sau vegetarien este sănătatea. În timp ce convingerile personale despre animale diferă, oamenii reacționează mai ușor la ideea unor beneficii personale.

Oricine ar fi interesat să aleagă unul dintre aceste două stiluri de viață trebuie să știe că nu va renunța la mâncarea gustoasă. Magazinele alimentare, dar și localurile oferă clienților alimente/feluri de mâncare potrivite pentru fiecare.

Este recomandată consultația unui specialist nutriționist. Procesul de schimbare a stilului alimentar nu se face brusc, ci treptat!

Back to top button