fbpx

14 lucruri care nu ar mai trebui să existe într-o școală din secolul XXI, potrivit unui profesor islandez

Ingvi Hrannar Ómarsson, profesor de școală primară și consilier didactic, a fost selectat de portalul hundred.org drept unul dintre profesorii influenți la nivel global. Acesta a relatat despre câteva lucruri care nu ar mai trebui să existe într-o școală din secolul XXI.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lui, aceste aspecte caracterizează o instituție demodată și învechită, unde capacitățile elevilor nu pot fi valorificate la maxim.

  1. Existența unei săli de computere/ laborator de informatică  în care se intră o dată pe săptămână si se utilizează computerele timp de 50 minute (ideea e că ceea ce numim „computer skills” nu trebuie dezvoltate în cadrul unor ore speciale, ci la orele diverselor discipline).
  2. Clasele  izolate, în două moduri:
      • izolate de părinți, care nu au voie să intre în școală;
      • de lumea din afară, inclusiv de cea virtuală (resursele internet) – de reținut conceptul de Extra Open Schooldays = părinții sunt încurajați să intre în clase/ școală în fiecare zi).
      • Nu au wi-fi, astfel încât să se poată învăța oriunde, oricând.
  3. Interzicerea telefoanelor și tabletelor – acestea nu trebuie interzise, ci  folosite  în procesul de învățare, de exemplu pentru  a face poze, a edita filme, a accesa siteuri/bloguri etc.
  4. Un responsabil cu computerele, care se ocupă în principal de partea tehnică –  acesta trebuie să fie înlocuit cu un coordonator IT, care să îi sprijine efectiv pe profesori și elevi în procesul de învățare.
  5. Are profesori care nu împărtășesc experiențe, care lucrează izolat –  nu comentează pe bloguri, nu discută ideile cu ceilalți etc.
  6. Nu are pagină de Facebook  sau twitter – nu e de ajuns să producă un buletin informativ periodic, ci e nevoie de informare regulată.
  7. Mâncare nesănătoasă la cantină – nu au hrană organică provenită din ferme proprii și copiii nu contribuie la servirea mesei (să strângă masa etc., acțiuni considerate a fi parte din procesul de creștere și învățare).
  8. Încep cursurile la ora 8 – pentru adolescenți  este o oră foarte nepotrivită.
  9. Își cumpără logo-ul, designul paginii web – acestea ar trebui realizate în școală, sub forma unui proiect.
  10. Bibliotecile sunt cele traditionale, cu rafturi cu cărți – în secolul XXI biblioteca trebuie să fie  un spatiu de relaxare, de citit, de accesare a unor device–uri, de editare video etc.
  11. Toți elevii primesc același set de cunostințe – a-i  pune pe elevi în aceeași clasă pe criteriul vârstei este un lucru depășit, pentru că educația ar trebui să fie individualizată, iar elevii ar trebui să lucreze pe grupe, în funcție de nevoi specifice și nu de vârstă.
  12. Un curs/ atelier de formare pe lună,  comun, la care participă toți profesorii –programele de dezvoltare profesională ar trebui să fie individualizate pentru fiecare profesor în parte.
  13. Teste standardizate care măsoară calitatea educației – acestea mărginesc oferta curriculară și nu duc la formarea acelor deprinderi de care avem nevoie azi și în viitor, pentru meserii care nici măcar nu s-au inventat.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button