fbpx

Zelenski admite că aderarea Ucrainei la NATO este „imposibilă” înainte de încheierea războiului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis vineri că aderarea ţării sale la NATO, pe care Kievul o cere insistent, ar fi „imposibilă” înainte de încheierea războiului în curs cu Rusia, relatează AFP, citat de Agerpres.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Aderarea la NATO este cea mai bună garanţie de securitate pentru Ucraina (…) dar înţelegem că nu vom atrage o singură ţară NATO într-un război”, a declarat preşedintele Zelenski în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Estoniei Alar Karis.

„Prin urmare, înţelegem că nu vom deveni membri NATO atât timp cât va dura acest razboi, nu pentru că nu vrem, ci pentru că este imposibil”, a adăugat el.

Aceasta este o atitudine rară a preşedintelui ucrainean, care a intensificat presiunile de la începutul invaziei ruse pentru ca ţara sa să se integreze cât mai repede în Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană.

El le-a cerut joi liderilor europeni reuniţi în cadrul summitului Comunităţii Politice Europene (CPE), în Republica Moldova, să-şi consolideze sprijinul pentru Ucraina şi să înlăture „îndoielile” cu privire la aderarea Kievului la NATO. Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a estimat în aprilie că prioritatea Ucrainei ar trebui să fie câştigarea războiului.

Problema aderării Ucrainei la NATO ar urma să fie dezbătută în continuare la summitul organizaţiei, în iulie, în Lituania.

Articole asemănătoare

Back to top button