fbpx

Voturile încă nu sunt numărate, dar Trump și-a anunțat deja victoria. Tabloul prezidențialelor din SUA

Ieri, 3 noiembrie, a fost dat start votului în Statele Unite ale Americii, unde urmează a fi ales noul președinte, toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților și o parte dintre senatori. La prezidențiale se confruntă președintele în exercițiu, republicanul Donald Trump, și fostul vicepreședinte al Statelor Unite, democratul Joe Biden.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cum se desfășoară alegerile în SUA?

Alegerile încep în aceeași zi în toate cele 50 de state americane și în capitala federală Washington D.C., însă având în vedere legile electorale diferite cu privire la votul prin corespondență, numărarea voturilor și închiderea urnelor, rezultatele vor apărea la diferite intervale de timp.

Spre exemplu, ieri americanii și-au exercitat dreptul la vot, dar, cel mai probabil, primele rezultate vor veni din state precum Florida sau Georgia, în timp ce numărătoarea în California ar putea dura și două săptămâni.

Campania electorală și alegerile americane din 2020

Alegerile americane din acest an sunt cele mai neobișnuite și complicate din ultimele decenii. Într-un an în care peste 230.000 de americani au murit, peste nouă milioane au fost testați pozitiv la Covid-19, dar și pe fundalul unor proteste masive a comunităților de culoare, cursa prezidențială a avut de suferit.

După o campanie electorală plină de mitinguri, dezbateri, care au ajuns în vizorul presei locale și internaționale, sondajele de opinie îl arată pe Biden în fața lui Trump la nivel național cu cel puțin opt puncte procentuale, dar cu un avans mic în mai multe state-cheie, care îi oferă potențial lui Trump de a găsi o cale către obținerea celor 270 de electori necesari pentru a câștiga Colegiul Electoral, cel care determină învingătorul.

Tabloul de după încheierea scrutinului și primele rezultate

CNN a prezentat primele rezultate parțiale din statele Indiana și Kentucky, unde au început să se închidă secțiile de votare. În Kentucky Donald Trump ar fi obținut 50%% dintre voturi, Biden 48%. În Indiana, 67% au votat cu Trump, 30% cu Biden.

După numărarea voturilor directe, rezultatele îi dau lui Joe Biden 98 de voturi electorale din cele 270 necesare pentru a câștiga prezidențialele, în timp ce Trump are 95. Totodată, numărătoarea voturilor încă nu s-a încheiat în statele cheie pentru victoria finală: Florida, Pennsylvania, Ohio, Texas, Georgia.

Joe Biden a câștigat și statele de pe coasta Vest, tradițional democrate, și a obținut, până în acest moment, 192 de voturi electorale din minimumul de 270 necesare. Donald Trump are 114, și conduce și la votul popular, cu 50%, față de numai 47% pe care le-a acumular Joe Biden.

Votul din Virginia merge tot la Biden, și fostul vicepreședinte al SUA adună 205 voturi electorale, în timp ce Donald Trump a câștigat alegerile în Ohio și a urcat la 132 de voturi electorale.

Votul din Montana, dar și alte state au adus scorul în colegiul electoral la 220 de puncte pentru Biden și 213 pentru Donald Trump. Numărătoarea continuă și în alte state.

Voturile încă nu au fost numărate, dar candidații deja reacționează

Pe măsură ce în statele pe votul cărora mizau democrații câștigă Trump, într-un mod neobișnuit pentru alegerile prezidențiale, contracandidatul actualului președinte a ieșit în fața presei cu un discurs.

„Credem că suntem pe cale să câștigăm aceste alegeri. Avem încredere în rezultatul din Arizona, suntem încă în joc în Georgia, ne simțim bine în Wisconsin și Michigan, când se vor număra toate voturile vom câștiga Pennsylvania. Nu poate să spună Donald Trump că a câștigat, nici eu nu pot să spun, ăsta e rolul americanilor. Vă mulțumesc. Păstrați-vă credința, o să câștigăm!”, a spus Biden.

Ca răspuns la aceste declarații, Donald Trump a făcut câteva postări pe contul său de Twitter în care susține că democrații „încearcă să fure alegerile”. 

La scurt timp după asta, președintele american, Donald Trump, s-a declarat învingător în alegerile prezidențiale înainte ca toate voturile să fie numărate în mai multe state importante precum Georgia, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Arizona sau Carolina de Nord. Trump a spus din nou că se „încearcă fraudarea votului”.

„Vreau să mulțumesc poporului american pentru sprijinul lor. Milioane de oameni au votat pentru noi iar un alt grup trist de oameni a încercat să îi oprească din a vota. Nu vom accepta asta! Sincer, am câștigat aceste alegeri. Vom merge la Curtea Supremă și vom cere ca votarea să se oprească pentru că se încearcă fraudarea alegerilor. În ce mă privește am câștigat deja”, a spus Trump.

Ultimele secții de vot s-au închis în Alaska, moment care în mod oficial a pus capăt zilei alegerilor în Statele Unite. Totuși numărarea voturilor continuă, iar câștigătorul urmează a fi anunțar în următoarele ore sau zile pe măsură ce voturile continuă să fie numărate în multe state competitive.

Articole asemănătoare

Back to top button