video | Momentul în care un val înalt de 13 metri lovește casele de pe o faleză din sudul Franța
În orașul breton Saint-Malo, vestul Franței, port la Marea Mânecii, se înregistrează în fiecare an cele mai puternice maree din Europa, relatează Blick și portalul Saint-Malo.com.
Imagini difuzate recent au surprins cum mareea înaltă de aproape 13 metri, cât un bloc de 4 etaje, „mușcă” din faleză, protejată, oricum, de diguri, notează libertatea.
Fațada caselor este construită dintr-o zidărie specială, pentru a rezista forței imense a valurilor uriașe.
Cea mai înaltă mare din această lună a fost înregistrată luni, 12 septembrie (12,76 de metri, coeficient de maree 105).
Sâmbătă, 21 martie 2015, a avut loc prima „Maree a secolului” din noul mileniu, cu un coeficient excepțional, 119. În acea zi, valurile au ajuns la 14,15 m înălțime!
Mareea este o mișcare periodică de ridicare (flux) sau coborâre (reflux) a nivelului apelor mării sau oceanului, de două ori pe zi, datorită atracției gravitaționale a Lunii și a Soarelui.
Orașul lui Chateaubriand, care este înmormântat pe insula Grand Be, accesibilă doar când mareea are nivelul scăzut, Saint-Malo este considerat și orașul „corsarilor”. Personajul Pierre Vaillant, francezul fictiv, inginer și prieten al românului Anton Lupan, din romanul „Toate pânzele sus!”, era originar din acest oraș francez.
Saint-Malo is a beautiful walled coastal town in Brittany, France. This area of the Brittany coast is known for the highest tides in Europe, where the water can rise 13 meters (42 feet) over a six-hour period. pic.twitter.com/RprcZVHStB
— World’s Amazing Things (@Hana721107) September 13, 2022