fbpx

video | Experții au rezolvat misterul rechinilor sfâșiați și cu ficatul mâncat. Cine se face vinovat

Imagini uimitoare filmate cu drona, surprinse în largul coastei Africii de Sud, arată trei balene care ucid un mare rechin alb. Ani de zile cercetătorii au încercat să afle cum au ajuns pe plajă unii rechini albi, sfâșiați și cu ficatul mâncat, dar și care este motivul migrației masive a lor din zonă. Filmarea răspunde astfel întrebărilor lor, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În primele imagini se văd două orci care înoată la suprafața apei din Golful Mossel din Africa de Sud. La un moment dat, o a treia se ridică brusc din apă, având în gură un mare rechin alb de aproape trei metri. Videoclipul surprinde momentul în care apa se înroșește în zona unde este rechinul mort. Apoi, balena care l-a ucis se scufundă iar.

Alison Towner, cercetător din Africa de Sud care studiază rechinii albi, a declarat pentru The Daily Beast că este „prima filmare din lume cu drona, care arată balene ucigașe atacând un rechin alb”. Ea a adăugat că este prima „dovadă directă” a fenomenului cercetat în Africa de Sud.

Imaginile au fost publicate de The Daily Beast.

Cel puțin opt rechini mari albi au fost găsiți sfâșiați, cu ficatul mâncat și cu inimile smulse, în zona de coastă Gansbaai, Africa de Sud. Fenomenul, pus în legătură cu dispariția speciei din zonă, a fost legat de prezența de cinci ani de zile a două balene ucigașe.

Rechini albi morți au început să apară din 2017. Oamenii de știință au găsit pe plajele din apropiere rechinii cu ficatul smuls și cu inimile lipsă.

Spre deosebire de peștii osoși, rechinii au un ficat foarte mare, gras, care ar putea oferi multă energie și nutriție atacatorilor, scrie Live Science.

Fenomenul a făcut obiectul unui studiu publicat la începutul lunii iulie în African Journal of Marine Science.

Cercetătorii au văzut că numărul rechinilor albi în zonă a scăzut dramatic de când cele două cetacee au apărut acum cinci ani. După observații pe termen lung, cercetătorii au constatat că zeci de rechini au început să evite coasta Gansbaai atunci când orcile sunt în apropiere. Ei au dispărut chiar pentru luni de zile, abandonând regiunea pe care au dominat-o până acum și care datorită lor devenise o atracție turistică.

În șase luni de la descoperirea primul rechin mort, numărul celor observați zilnic în zonă a scăzut de la șase la doar unul. În zonă nu au mai rămas nici rechinii care aveau emițătoare electronice, ei fiind detectați la sute de mile distanță de Gansbaai la câteva zile distanță de atacul unei balene ucigașe. Această migrație în masă a rechinilor a avut efecte asupra ecosistemului local, au spus cercetătorii.

Articole asemănătoare

Back to top button