fbpx

Unicul supraviețuitor al grupului de atacatori de la Paris, din 2015, a fost condamnat la închisoare pe viață

Un tribunal din Franţa a decis miercuri că toţi cei 20 de inculpaţi în procesul atentatelor din 2015 de la Paris sunt vinovaţi. Salah Abdeslam, singurul supraviețuitor al grupului de 10 atacatori, a fost condamnat la închisoare pe viață, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

În atacurile de la sala de concerte Bataclan, din şase baruri şi restaurante şi din zona stadionul Stade de France, cei 10 islamişti au ucis 130 de oameni, în atacuri coordonate cu arme de foc şi bombe.

Conform sentinţei, principalul inculpat, Salah Abdeslam, a comis acte de terorism şi omoruri, a anunţat judecătorul Jean-Louis Peries, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Abdeslam a fost condamnat la închisoare pe viaţă. O astfel de condamnare a mai fost pronunţată în Franţa doar de patru ori, remarcă Reuters.

Potrivit The Guardian, Salah Abdeslam, 32 de ani, cetăţean francez de origine belgiană, este singurul supravieţuitor al grupului care a comis atacurile din 13 noiembrie 2015. La proces, el a declarat cu mândrie că este un „soldat” al Statului Islamic şi şi-a asumat răspunderea pentru atentate.

Şi el, şi alţi inculpaţi în proces şi-au cerut însă ulterior iertare de la victime.

Procesul a fost neobişnuit de lung: a durat zece luni, pentru a fi audiate mărturiile detaliate ale supravieţuitorilor despre ororile prin care au trecut şi despre dificultăţile de a trece peste traume; familiile celor ucişi au vorbit despre cât de greu le-a fost să îşi continue viaţa.

În sala de judecată s-au aflat, în afară de Abdeslam, încă 13 inculpaţi, dintre care 10 în stare de arest. Ei au fost judecaţi pentru infracţiuni mergând de la complicitate cu atentatorii pentru procurarea armelor şi a vehiculelor folosite la atentate până la planificare şi participare. Alţi şase au fost judecaţi în contumacie.

Articole asemănătoare

Back to top button