fbpx

Un stat american se pregătește să reia execuțiile cu același gaz folosit de naziști la Auschwitz

Statul american Arizona și-a modernizat camera de gazare și se pregătește să reia execuțiile cu această metodă respinsă ca fiind barbară în majoritatea Statelor Unite, relatează Insider.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ultima execuție realizată într-o cameră de gazare în SUA a avut loc cu peste două decenii în urmă, publicul american respingând această formă de aplicare a pedepsei capitale din cauza modului brutal în care survine decesul.

Însă acum Arizona a cumpărat materialele necesare pentru a produce acid cianhidric, un gaz care a fost folosit anterior în unele execuții din SUA și devenit infam după ce naziștii l-au folosit pentru a ucide 865.000 de evrei la lagărul de exterminare Auschwitz.

Achiziția făcută în secret la finalul anului trecut de către o închisoare din Florence, un orășel aflat la sud-vest de capitala Phoenix, a atras critici puternice, scrie hotnews.ro.

„Indiferent dacă o persoană susține pedeapsa capitală ca principiu general, există o înțelegere majoritară în societatea americană că gazul dezvoltat ca pesticid și folosit pentru eliminarea evreilor nu are niciun loc în justiția penală”, a afirmat Comitetul Evreilor Americani într-un comunicat remis săptămâna aceasta.

Ofițerii penitenciarului au refuzat să confirme dacă vor repune în funcțiune camera de gazare.

Achiziția vine în contextul în care tot mai multe state americane au dificultăți în a procura substanțele necesare pentru injecția letală după ce un număr în creștere de producători refuză să le furnizeze.

La nivel național numărul execuțiilor s-a apropiat de minimul istoric deși unele state au găsit modalități de a eluda criza.

Articole asemănătoare

Back to top button