fbpx

Un fermier din Belgia ar fi mutat accidental hotarul cu Franța, făcând furori pe internet

Un fermier din Belgia a făcut furori pe reţele de socializare după ce a redesenat, din greşeală, graniţa ţării cu Franţa. Un pasionat de istorie locală se plimba prin pădure când a observat că piatra care marca graniţa dintre cele două ţări era mişcată cu 2,29m. Fermierul belgian, aparent enervat de piatra din calea tractorului său, o mutase pe teritoriul francez, scrie Mediafax.

În loc să provoace un conflict ca în alte vremuri, incidentul a fost întâmpinat cu zâmbete pe ambele părţi ale frontierei, relatează BBC.

A făcut Belgia mai mare şi Franţa mai mică, nu este o idee bună”, a declarat David Lavaux, primarul satului belgian Erquelinnes, pentru postul de televiziune francez TF1.

Graniţa dintre Franţa şi Belgia se întinde pe 620 km. A fost înfiinţat în mod oficial în temeiul Tratatului de la Kortrijk, semnat în 1820 după înfrângerea lui Napoleon la Waterloo cu cinci ani mai devreme. Piatra datează din 1819, când graniţa a fost marcată pentru prima dată.

Ar trebui să putem evita un nou război de frontieră”, a declarat amuzat pentru La Voix du Nord primarul satului francez vecin, Aurélie Welonek.

Autorităţile belgiene locale intenţionează să contacteze fermierul pentru a-i cere să readucă piatra în locaţia iniţială. Dacă acest lucru nu se întâmplă, s-ar putea ajunge la ministerul belgian de Externe, care ar trebui să convoace o comisie franco-belgiană de frontieră.

Lavaux a menţionat că fermierul s-ar putea alege şi cu acuzaţii penale dacă nu se conformează.

Dacă va arăta bunăvoinţă, nu va avea nicio problemă, vom soluţiona această problemă pe cale amiabilă”, a declarat el pentru site-ul de ştiri belgian Sudinfo.

Articole asemănătoare

Back to top button