fbpx

UE: Peste un milion de persoane au primit deja pașapoartele COVID

Peste un milion de persoane au primit deja certificate digitale UE privind COVID-19. Măsura ar trebui să faciliteze călătoriile în această vară în cadrul Uniunii Europene, conform comisarului european pentru justiţie Didier Reynders.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pașapoartele COVID, care atestă că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, că a primit un rezultat negativ la testul de depistare a bolii sau că este imună după o infecţie, au început să fie emise în nouă ţări, a precizat executivul european: Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Grecia, Polonia, Lituania şi Spania, scrie digi24.ro.

Aceste documente urmează să fie recunoscute de către toate ţările UE începând de la 1 iulie, în temeiul unei reglementări ce mai trebuie aprobată de Parlamentul European în cadrul unui vot al cărui rezultat va fi anunţat miercuri. Votul ar trebui să fie doar o formalitate, existând deja de acord în această privinţă între europarlamentari, informează Agerpres.

Înainte de intrarea în vigoare a acestei reglementări, UE şi-a lansat platforma tehnică care permite interoperabilitatea certificatelor, iar statele membre au început să emită aceste documente.

Certificatele COVID ale UE ar putea fi recunoscute și în SUA sau Marea Britanie

Aceste certificate trebuie să permită titularilor să evite carantina în ţara lor de destinaţie. Statele membre menţin totuşi posibilitatea de a impune măsuri restrictive suplimentare, de exemplu, în cazul apariţiei unei noi variante, dar acestea trebuie să fie „necesare şi proporţionale pentru a proteja sănătatea publică”.

Aceasta va uşura viaţa cetăţenilor europeni. Certificatul numeric privind COVID îi va ajuta să călătorească în UE, fie din motive profesionale, familiale sau pentru recreere”, a mai SPUS comisarul european.

Comisia Europeană este de asemenea în discuţii cu Marea Britanie şi SUA, în încercarea de a ajunge la recunoaşterea reciprocă a certificatelor privind COVID.

Articole asemănătoare

Back to top button