fbpx

Ucraina se va confrunta cu Rusia în faţa instanţei supreme a Organizației Națiunilor Unite

Ucraina se va confrunta, marţi, cu Rusia la instanţa supremă a ONU pentru a-şi acuza duşmanul înverşunat că i-a susţinut pe rebelii pro-Moscova timp de mai mulți ani înainte de invazia de anul trecut.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Kievul şi Moscova îşi vor prezenta argumentele în faţa judecătorilor de la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, într-un caz care a fost iniţiat iniţial de Ucraina în 2017, informează stirileprotv.ro.

De atunci, Ucraina a intentat un caz separat legat de invazia Rusiei din februarie 2022, acuzând Moscova de planificarea unui genocid. În acel caz, CIJ a ordonat Rusiei să suspende invazia. Avocaţii Ucrainei vor lua cuvântul marţi, de la ora locală 10.00 (08.00 GMT), în timp ce cei ai Rusiei se vor adresa instanţei joi, a precizat CIJ într-un comunicat.

Ucraina va răspunde apoi pe 12 iunie, iar Rusia pe 14 iunie. CIJ a fost creată după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a soluţiona disputele dintre statele membre ale ONU. Deciziile sale sunt obligatorii, deşi nu dispune de mijloace pentru a le pune în aplicare.

Ucraina susţine că Rusia a încălcat convenţiile ONU privind finanţarea terorismului şi discriminarea rasială şi cere despăgubiri pentru atacurile comise de rebelii pro-moscoviţi în estul Ucrainei începând din 2014. Aproximativ 13.000 de persoane au murit în cei opt ani de violenţe înainte de invazia din 2022.

Ucraina susţine că Rusia a canalizat arme şi bani către luptătorii din spatele insurgenţei separatiste care a izbucnit după ce guvernul pro-rus de la Kiev a fost răsturnat de protestele pro-UE la începutul anului 2014.

Articole asemănătoare

Back to top button