fbpx

Ucraina poate rămâne fără o treime din populație. Specialiștii prevăd o catastrofă demografică după război

Ucraina se confrunta deja cu un declin accentuat al populației înainte de război, însă efectele invaziei ruse ar putea produce o adevărată catastrofă demografică în următorii 20 de ani, potrivit unui studiu prezentat de publicația „Ukrainska pravda” din Kiev.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Sub titlul „Tragedia demografică a Ucrainei: un al doilea Holomodor?”, specialistul în dinamica populațiilor Jose Miguel Guzman, profesor asociat la El Colegio de Mexico, evaluează, într-o analiză, impactul pe care războiul din Ucraina îl poate avea asupra demografiei din această țară.

Jose Miguel, demograf: „Sunt prezente toate elementele care pot crea o catastrofă demografică: un exces de decese cauzate de război, mobilitate internă extremă, o creștere a emigrației (refugiați), mai puține nașteri și pierderi probabile de teritoriu”.

Chiar și după terminarea conflictului militar, efectele vor fi resimțite pe parcursul mai multor decenii: populația va continua să scadă, durata și calitatea vieții vor avea de suferit, iar natalitatea va atinge noi recorduri negative, arată expertul.

Războiul din Ucraina – un al doilea Holodomor

Studiul compară invadarea Ucrainei de către Rusia cu foametea din perioada 1932-1933, care a cauzat moartea a circa 4-5 milioane de persoane.  Tragedia a fost determinată mai degrabă de politica agricolă a guvernului sovietic și a lui Iosif Stalin decât de cauze naturale, iar Holodomorul este considerat un „genocid ucrainean”, pentru că a ucis elita națiunii ucrainene, scrie libertatea.ro.

Probleme demografice și până la război

Potrivit ONU, la începutul anului curent populația Ucrainei era de aproximativ 43,8 milioane de persoane. Cifrele ar fi și mai mici, doar 37,9 milioane de persoane, conform unei evaluări realizate de Institutul de Statistică din Ucraina în 2019.

Comparativ cu anul 1990, când a atins punctul maxim – 51,6 milioane de ucraineni, populația țării a scăzut cu 26% până în 2022. Consecințele catastrofale ale războiului După 24 februarie anul curent, când Rusia a invadat Ucrainei, perspectivele demografice devin și mai sumbre, avertizează profesorul.

Consecințele catastrofale ale războiului

După 24 februarie anul curent, când Rusia a invadat Ucrainei, perspectivele demografice devin și mai sumbre, avertizează profesorul.

Acesta citează un studiu finanțat de Consiliul UE, care arăta că populația Ucrainei ar putea să scadă cu 24-33% din cauza războiului în următoarele două decenii. Iar procentele ar putea urca și mai mult, scrie expertul, din cauza crizei sistemului de sănătate, dar și a lipsei unei statistici referitoare la numărul de civili uciși în acest război. În plus, Rusia a ocupat până în momentul de față 20% din teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea – aproximativ 100.000 de kilometri pătrați. Este cât teritoriul Portugaliei, Islandei sau Ungariei.

Mulți refugiați nu se vor mai întoarce în Ucraina Un factor-cheie este câți dintre ucrainenii care s-au refugiat în alte țări se vor întoarce acasă după încetarea ostilităților. Potrivit ONU, peste 6,6 milioane de cetățeni ucraineni au părăsit țara din cauza conflictului militar.

2,1 milioane de ucraineni s-au întors deja acasă, însă mulți vor rămâne în străinătate și după finalizarea războiului pentru că le-au fost distruse orașele în care locuiau în estul și sudul țării. Ucraina a fost părăsită în special de copii și femei, ceea ce înseamnă reducerea numărului femeilor de vârstă reproductivă. Și în localitățile neafectate direct de război, familiile tinere vor amâna decizia de a naște un copil, așteptând pacea.

O țară îmbătrânită

După război, structura populației Ucrainei ar putea fi profund modificată: mult mai puțini tineri în comparație cu persoanele în vârstă. Această situație va crea probleme grave economiei Ucrainei, care, și în condiția în care va primi fonduri de reconstrucție postbelice, va duce lipsă de brațe de muncă. Kievul va fi nevoit să elaboreze, după terminarea războiului, politici de creștere a natalității și de atragere în structura economiei a locuitorilor din alte state, concluzionează profesorul Jose Miguel Guzman.

 

Articole asemănătoare

Back to top button